Ivar foto2 Remco van der Kruis
Ivar foto2 Remco van der Kruis

Blog: Verhuizen naar een andere stal

Nieuws

Een verhuizing is voor een paard een ingrijpende verandering en al helemaal als hij van eigenaar verandert. Alle houvast is in één klap weg: hij komt op een andere plek en krijgt te maken met nieuwe soortgenoten, mensen en routines. Daaraan wennen is een heel proces. De vijfjarige Fjord Ivar maakt dat op dit moment allemaal door. Hij is net verhuisd.




[caption id=”attachment_90494” align=”alignright” width=”300”] Foto: Remco van der Kruis[/caption]

De mooie, blonde Ivar is een half jaar geleden geruind en zadelmak gemaakt. Tot die tijd heeft hij met zijn eigen merries en dochter mogen leven op de wei. Een mooie start voor een jonge hengst. Op zijn nieuwe plek zal hij ook voornamelijk op de paddock of wei verblijven met drie andere ruinen en grote, goed gevulde hooinetten.

Hoe succesvol het inscharen van een nieuw paard in een kudde verloopt en hoe snel het gaat, is afhankelijk van de karakters van de paarden, hoe ze zijn opgegroeid en hoe sociaal ze zijn, hoe groot de groep is waarin het nieuwe paard terecht komt, of ze voldoende tijd krijgen elkaar te leren kennen, hoe groot de paddock of de wei is en hoeveel ruwvoer en afleiding ze hebben.

Het allermooist is als een nieuw paard met een vriendje in de groep wordt geïntroduceerd. Dan heeft hij een beetje steun. Op de stal van Ivar valt de keuze op de andere Fjord, Fedor. Hij is rustig, gevoelig en laat zich niet opjutten.

Als Ivar net op zijn nieuwe stal is gearriveerd, mag hij Fedor eerst over het hek heen begroeten. De twee Fjorden zijn nieuwsgierig naar elkaar. Die kennismaking verloopt zo rustig dat ze daarna elke dag even samen los in de paddock mogen. De eigenaren blijven erbij om hun gedrag goed in de gaten te houden. De twee grote bruine paarden, die de groep compleet maken, worden uit de paddock gehaald.

De eerste keer samen los verloopt als uit een boekje. Ivar loopt op Fedor af en neust met hem. Daarna ruikt hij aan schoft, lendenen en geslachtsorgaan. Fedor staat er rustig bij, maar houdt hem in de gaten met z’n oren iets naar achteren gedraaid. Als Ivar nog een keer met zijn neus onder zijn buik duikt, tilt Fedor even in slow motion zijn achterbeen op. Voldoende voor Ivar om af te druipen. In z’n eentje gaat hij op verkenning in de paddock.

Wij verwachtten met Ivar en Fedor geen gekke dingen. Maar als je onzeker bent over wat er gaat gebeuren, kun je de paarden het best eerst aan een lijn vasthouden om te kijken hoe ze op elkaar reageren. Ook kun je het nieuwe paard aan de hand eerst de paddock of wei laten zien, zodat hij weet hoe groot de ruimte is, waarvan de omheining is gemaakt (schrikdraad bijvoorbeeld), waar de obstakels zoals waterbakken zich bevinden en hoe alles ruikt.

Ivar gaat de eerste nachten op stal - dat was hij op zijn vorige stal ook zo gewend - en staat overdag op een apart stuk in de paddock. Gescheiden van de overige drie door een dubbel draad.

De interactie tussen Ivar en de twee grote, bruine paarden verloopt heftiger. Met de ene, die ook apart staat vanwege een blessure, wordt het een soort bokspartij over het draad heen. Als Ivar met de andere grote bruine fysiek mag kennismaken, loopt de kleine Fjord rondjes om hem heen en bijt hij hem in zijn billen. Maar ook met hem gaat Ivar elk dag even, onder begeleiding van de eigenaren, los in de paddock.

Na een week gaat het zo goed tussen de twee Fjorden dat zij samen ’s nachts op de paddock blijven en de twee bruine op stal gaan. Overdag, als ook de twee andere weer op de paddock komen, staat Ivar nog wel apart.

Na anderhalve week wordt het contact met de twee bruine paarden ook beter. De ruin die apart staat, laat zich niet meer uitdagen door Ivar. Als Ivar wil neuzen, draait de bruine zijn hoofd opzij. Bij de tweede keer loopt hij weg. De boodschap is duidelijk en Ivar sjokt weg. De andere bruine heeft inmiddels voldoende duidelijk gemaakt dat híj over de hooinetten gaat. Na twee weken van kennismaken staat Ivar in zijn groepje.

Tips op een rij:



  • Ga na wat de achtergrond van de verschillende paarden is. Hoe zijn ze opgegroeid, hoe sociaal zijn ze en hoe goed kennen ze de paardentaal?

  • Zet voor het nieuwe paard een apart stuk in de wei of paddock af, zodat hij langzaam kan wennen aan zijn groep en zich zonodig kan terugtrekken om te rusten. Door een dubbel draad te spannen, kunnen ze niet dichtbij elkaar komen en elkaar eventueel verwonden.

  • Laat het nieuwe paard aan de hand de gehele wei of paddock, de obstakels en de mest onderzoeken. Houd de andere paarden ook vast.

  • Laat het nieuwe paard aan de hand fysiek kennismaken met de andere in zijn groep.

  • Kijk of hij voorkeur heeft voor een paard uit de groep en of ze vrienden willen worden. Ga samen wandelen en aan de hand grazen. Je kunt ze eventueel eerst samen zetten en later samen in de groep introduceren.

  • Introduceer een nieuw paard bij voorkeur in het voorjaar of de zomer in de groep, want dan is er voldoende afleiding van het gras en zijn de paarden niet alleen maar bezig met de nieuweling.

  • Neem vooral de tijd – bij het ene paard duurt het langer dan bij het andere paard - en kijk zorgvuldig naar het gedrag.


Ellen de Boer is sinds 2011 gediplomeerd gedragstherapeut voor paarden. Zij heeft haar opleiding bij Tinley Academie gevolgd. Vorig jaar heeft zij zich als gedragstherapeut aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren, waarin zij samenwerkt met enkele paardencollega’s. Al jaren werkt zij als journalist bij Haarlems Dagblad. Haar grote inspiratiebron is haar Haflingermerrie Soeda. Kijk voor meer informatie op haar website www.aardvanhetpaard.nl.
blog ellen fjord ivar
blog ellen ivar