Phebe de Vleesschouwer en Bobo
Phebe de Vleesschouwer en Bobo Foto: Laura Verholen

Phebe de Vleesschouwer: “Bobo’s welzijn staat voorop; een blij paard is een blije ruiter!”

Fun Bit(loos) Horsemanship Recreatie

In de afgelopen vier jaar hebben Phebe de Vleesschouwer en haar Bobo van de Sterhoeve een bijzondere band opgebouwd. De twee vertrouwen elkaar zo erg dat de ruin zich niet zomaar uit het veld laat slaan door zijn oogproblemen. Samen met Phebe geniet hij volop van het leven.

Op slag verliefd

Toen de moeder van Phebe in het voorjaar van 2020 tijdens het wandelen steeds langs prachtige stallen kwam, besloot ze eens na te vragen of er paarden te koop waren. Zo kwam Phebe uiteindelijk bij de nu twaalfjarige Bobo terecht. “Toen ik Bobo voor de eerste keer ging bekijken, was ik op slag verliefd. Hij was niet te koop, maar op 10 mei 2020 ben ik hem wel officieel gaan huren. Ik kwam destijds net van de manege af en had nooit verwacht zo veel te gaan beleven met Bobo”, vertelt ze. 

Hoewel het wat tijd heeft gekost tot de combinatie een hechte band opbouwde, zijn ze nu onafscheidelijk. “Nu komt er niemand meer tussen ons in. We hebben samen de overstap gemaakt naar bitloos rijden en hoewel dat in het begin niet zonder slag of stoot ging, is het ons uiteindelijk wel gelukt.”

Vertrouwen 

Van het feit dat ze zo’n sterke band hebben opgebouwd plukken ze nu nog steeds de vruchten. “Bobo heeft altijd al slechte ogen gehad, maar ondanks dat hebben we geweldige dingen beleefd samen; niets was ons te gek. Helaas is Bobo’s zicht de afgelopen maanden heel erg achteruit gegaan, waardoor hij onzekerder werd.”

“Ik merkte steeds vaker dat hij mij nodig heeft en mij als vertrouwenspersoon ziet. We gaan als een team door het leven, want dat verdient hij. Hij heeft mij namelijk het vertrouwen in de paarden terug kunnen geven nadat ik in 2017 een heftige val heb gemaakt. Ik wil voor Bobo nu hetzelfde kunnen betekenen.”


Foto: Laura Verholen

Voor elkaar gemaakt

Gelukkig kan de combinatie ondanks Bobo’s slechte zicht nog volop genieten. “We gaan vaak wandelen, rijden graag in de bak, soms op neckrope, en vinden grondwerk ook heel erg leuk. Voetballen is zijn favoriete activiteit, daar haalt hij ontzettend veel plezier uit. Dankzij Bobo heb ik geleerd hoe belangrijk de connectie vanaf de grond is.”

“Ik hoef niet per se iets te bereiken. Zolang hij gelukkig is en goed in zijn vel zit, ben ik blij. Een blij paard is een blije ruiter! Ik hoop nog lang van hem te kunnen genieten, want wij zijn niet voor niets op elkaar pad gekomen. Wij zijn voor elkaar gemaakt”, sluit ze liefdevol af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Laura Verholen

Afbeelding