Kelly van Blanken en Lizzy
Kelly van Blanken en Lizzy Foto: Roos Lamboo Fotografie

Kelly van Blanken: “Lizzy en ik zijn er voor elkaar, ook nu we allebei wat krakkemikkig zijn”

Fun Dressuur Grondwerk Horsemanship Rassen Recreatie

Kelly van Blanken en haar elfjarige Tinkermerrie Lizzy hebben in de afgelopen jaren een bijzondere band opgebouwd. De amazone wordt momenteel behandeld tegen baarmoederhalskanker en de merrie heeft PSSM1, maar dat weerhoudt hen er niet van om er voor elkaar te zijn en het beste in elkaar naar boven te halen.

Sterk gevoel

In de zomer van 2021 startte Kelly de zoektocht naar haar eerste eigen paard. Het moest en zou een Tinker worden, dat was zeker. “Toen ik op een dag een advertentie tegenkwam die mij heel erg aansprak, was ik helaas net te laat. Lizzy was al verkocht. Toch bleef ze de dagen erna door mijn hoofd spoken. Toen ik een berichtje kreeg dat de koop niet was doorgegaan, was ik door het dolle heen. Ik had er direct een goed gevoel bij”, vertelt ze. 

Dat goede gevoel werd bevestigd bij de eerste bezichtiging. “Toen ik haar riep, kwam ze hinnikend naar ons toe galopperen. Het maakte mij al niet meer uit wat ze wel en niet kon, want ik kreeg direct het gevoel dat dit zo moest zijn.”

Bijzondere klik

Al was de koop nog niet meteen rond. “Er waren nog acht andere gegadigden, maar ik had zo sterk het gevoel dat Lizzy bij mij hoorde, dat ik besloot de eigenaren nog een berichtje te sturen. Gelukkig waren zij net zo enthousiast over de bijzondere klik die Lizzy en ik hadden. Ik heb in overleg een test laten doen voor PSSM en hoewel die helaas positief bleek te zijn, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om haar niet te kopen. En daar ben ik tot op de dag van vandaag heel blij mee.”


Foto: Privébezit

Ontwikkeling 

Toen de merrie bij Kelly kwam, was het nog een ‘boerenpony’, zoals de amazone het noemt. “We hebben best een moeilijke start gehad, omdat Lizzy nog erg groen was toen ze bij mij kwam. Er was flink wat werk aan de winkel, maar inmiddels is ze langzaam aan het uitgroeien tot een echte sportpony. Vanuit het grondwerk hebben we het rijden steeds een stapje verder opgepakt en dat heeft ons veel gebracht. Sinds we in de zomer van 2022 verhuisd zijn naar onze huidige stal, Manege Noot, is ze enorm opgebloeid. Ze staat in een fijne kudde en heeft zichzelf mooi kunnen ontwikkelen.”

“We zijn er voor elkaar”

Van dressuur rijden, springen en buitenrijden tot grondwerk; de combinatie is van alle markten thuis. Al staat het rijden nu even op een lager pitje vanwege Kelly’s gezondheid. “Ik hoop uiteindelijk een oefencross met Lizzy te kunnen rijden en heb de droom om dit jaar met twee stalgenootjes en onze paarden naar de Veluwe te gaan om daar te genieten van de natuur. De afgelopen maanden stond het rijden op een lager pitje, omdat ik in september gediagnostiseerd werd met baarmoederhalskanker. De chemo en bestralingen zijn zwaar, maar ik voel aan alles dat Lizzy zich aan mij aanpast. En ik doe hetzelfde voor haar met haar PSSM1. We zijn allebei krakkemikkig, maar we zijn er voor elkaar.”


Foto: Privébezit

Optimaal genieten

“Gelukkig heb ik een super fijne bijrijder die Lizzy verzorgt wanneer ik zelf niet naar stal kan gaan. Ze hebben onlangs hun eerste wedstrijd gereden en een tweede plaats behaald! Ik straalde van oor tot oor en ben enorm trots op die twee. Het geeft mij veel rust om te weten dat ze niets tekort komt en ook best een dagje zonder mij kan. Daardoor kan ik juist optimaal genieten van de momenten waarop ik wel naar stal kan gaan. Ik hoop het rijden snel weer op te kunnen pakken, wat het simpele stapritje van tien minuten dat we vandaag gedaan hebben, heeft mijn dag meteen goedgemaakt!”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Roos Lamboo Fotografie / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding