Afbeelding
Foto: Deveny Kuipers

Liza Jonkman-Joop: “Midnight is een heel bijzonder paardje”

Fun Dressuur Horsemanship Recreatie

Hoewel Liza Jonkman-Joop haar vijftienjarige Midnight af en toe achter het behang kan plakken, is ze onwijs dankbaar voor de bijzondere band die ze in de afgelopen zes jaar heeft mogen opbouwen met de veelzijdige Fries x Haflinger-kruising. 

Op slag verliefd

Waar veel mensen fanatiek op zoek gaan naar een paard, kwam Midnight juist heel toevallig op Liza’s pad. “Dat is eigenlijk heel grappig gegaan”, begint ze haar verhaal. “Ik kocht ooit een paard bij de zus van Midnight’s fokker. Dat paard heb ik helaas aan haar terug moeten verkopen, omdat er geen klik was. Toen ik zes jaar geleden een berichtje kreeg met de vraag of ik op zoek was naar een nieuw paard, besloten mijn man, die toen nog mijn vriend was, en ik toch een kijkje te gaan nemen.” 

Het was liefde op het eerste gezicht. “Toen Midnight mij aankeek met zijn wijze blik, was ik direct verkocht. Het voelde vertrouwd aan en hoewel hij een beetje aan de luie kant was, vond ik hem zo leuk dat ik een aantal dagen later helemaal overtuigd was.” 


Foto: Deveny Kuipers

Veelzijdig 

Hoewel de ruin negen was toen hij bij Liza kwam, was hij nog erg groen. “Met behulp van fijne mensen om mij heen heb ik hem zelf verder opgeleid. We zijn samen gaan ontdekken wat we leuk vinden om te doen en dat bleek heel veelzijdig te zijn. Hij houdt van springen, crossen, buitenrijden, mennen en vindt het leuk om uitgedaagd te worden in de dressuur. Af en toe moet ik hem tegen zijn eigen enthousiasme beschermen. Het is een sportpaard in een koudbloed-jasje”, geeft ze lachend toe. 

Nu de combinatie haar winstpunten in de B-dressuur op zak heeft, maakt ze zich klaar voor haar L1-debuut. “Ik ben benieuwd hoe ver wij samen kunnen komen en vind het alleen maar leuk om te laten zien dat een koudbloed ook heel leuk mee kan lopen in de sport. Ook ‘boerenknollen’ kunnen het!” 


Foto: Privébezit

Bijzondere band

Dat Midnight Liza en haar man vorig jaar naar hun trouwlocatie heeft gebracht blijft de amazone een bijzonder vinden. “Het was mooi om te zien hoe hij zich ondanks iedereens spanning zo groot hield. Ik vond het prachtig dat hij erbij kon zijn. Midnight is heel eigenzinnig en kan mij soms echt het bloed onder de nagels vandaan halen, maar heeft ook een zachtaardige en rustige kant. Het is een heel bijzonder paardje. Ik kan lezen en schrijven met hem en hoewel het confronterend kan zijn dat hij mij spiegelt, vind ik het ook heel mooi om te zien hoe we op elkaar zijn ingespeeld”, sluit ze af.


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Deveny Kuipers / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding