120203043_ABFweb
120203043_ABFweb

Rijden met een plan: consequent zijn in je dagelijkse training

Training Dressuur Opvallend

Paardrijden is constant communiceren met je paard. Jij wil iets van je paard, je vraagt het hem door de juiste hulpen te geven en, als het goed is, geeft hij een reactie. Deze interactie werkt het beste als je consequent en duidelijk bent, zodat je paard precies weet wat je van hem verwacht.

Een paard houdt er niet van om zelf in te moeten vullen wat je van hem wil. Hij heeft liever een heldere ’ja’ of ‘nee’ en geeft dan ook vaak de voorkeur aan een actieve, duidelijke leider waar hij op kan vertrouwen. Wees wel altijd duidelijk op een vriendelijke manier, natuurlijk.

Duidelijk zijn in je dagelijkse training

Het duidelijk en consequent zijn is eigenlijk in de hele omgang met je paard belangrijk. Van het poetsen en zadelen op stal tot grondwerk en iedere oefening die je met rijden van hem vraagt.

Geef je bijvoorbeeld de hulpen voor de galop, zorg dan dat je die galop ook krijgt. Laat je paard niet eerst twee rondjes harder draven voor hij aanspringt. Als je voelt dat hij sneller wil draven, neem je hem eerst terug.

Probeer dan vanuit een langzame draf nog eens de overgang naar de galop te maken. Herhaal dit een paar keer als dat nodig is, wees consequent. Wil je een wending rijden? Let dan op dat je paard niet zijn eigen lijn kiest maar jouw route volgt.

Begrens hem met je buitenbeen en -teugel als hij over de buitenschouder wegvalt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het halthouden. Staat je paard niet netjes stil, ga dan niet verder maar probeer het nog een keer. Als het goed gaat, beloon je hem.

Direct reactie

Naast het geven van duidelijke en consequente hulpen is het ook van belang dat je snel handelt. Krijg je pas na tien passen reactie op je been? Dat duurt te lang. Als je niet direct reactie krijgt op een hulp, herhaal de hulp dan iets duidelijker. 

Hoe sneller je in zo’n situatie reageert, hoe makkelijker het voor je paard wordt om de link te leggen tussen jouw hulp en wat dat voor hem betekent. Wees je dus bewust van elke hulp die je geeft en welke reactie je daarop van je paard verwacht. Zorg dat je een plan hebt als je rijdt en houd je daar aan. Door zo ‘actief’ te rijden zul je merken dat je betere en snellere reacties op je hulpen krijgt. Dat is fijn voor jou en je paard.

Naar een idee van Horse Listening