170801253_ABFweb
170801253_ABFweb

Hoe houd je het rijden simpel?

Nieuws

Paardrijden is best simpel! Als we dat iemand horen zeggen gaan we er altijd tegenin. Paardrijden is echt niet simpel. We willen veel, heel veel en dus vragen we ook heel veel van ons paard. Je paard snapt er op een gegeven moment niks meer van en jij maakt het alsmaar moeilijker. Hoe houd je het paardrijden dan toch simpel? Dressuuramazone Solvej Rob geeft tips.


“Het is een feit dat een paard niet de hersenen van een mens heeft”, begint dressuuramazone Solvej Rob. “Een paard heeft niet het vermogen om ingewikkelde theorieën en strategieën te bedenken, laat staan hier ook maar iets van te begrijpen. Tijdens het rijden is het idee dat het paard uitvoert wat wij hebben bedacht. Maar het is dan wel heel belangrijk dat het paard begrijpt wat wij precies willen. En dat is waar het vaak al misgaat. Veel ruiters zijn zich niet bewust van wat ze nu eigenlijk willen. En als je weet wat je wilt, ben je dan in staat dit uit te leggen aan je paard?”


Wat zeg je?


“Jij bent druk je paard van alles aan het vertellen, maar je paard doet niet wat jij wilt. Als reactie hierop ga jij nog meer doen en snapt je paard het al helemaal niet meer. Maar stel je eens voor dat iemand iets in het Chinees aan je uitlegt. Hoe groot is dan de kans dat jij diegene begrijpt? Tenzij je een masterclass Chinees hebt gevolgd is deze kans zo goed als nul. Als diegene dan harder gaat schreeuwen, gaat trekken of gaat schoppen omdat je niet op de goede manier reageert, wat doe je dan? Je verstijft, je vlucht of je gaat terugvechten. En dat is precies hoe je paard ook op jou reageert als hij het niet begrijpt. Krijg je niet de juiste reactie van je paard? Bedenk dan dat de kans heel groot is dat jij die Chinees bent.”


Luister naar je paard


“Als je lang rijdt, krijg je steeds meer rijtechnische kennis. Als gevolg hiervan verwacht je steeds meer van jezelf, maar ook van je paard. Je voelt bijvoorbeeld dat je paard het tempo van je overneemt, net niet nageeflijk genoeg is en best sterk is op de linkerteugel. Nu je weet hoe je dat moet oplossen ga je hier ook flink mee aan de slag. Na al die jaren paardrijden ben je immers handig genoeg om aan alles tegelijkertijd te werken.”


“Het is leuk dat jij dat kan, maar je paard heeft al die rijtechnische kennis van jou niet ineens overgenomen. Je hebt je paard geleerd om te reageren op jouw hulpen, maar nu hij er meerdere tegelijk krijgt snap hij niet meer waar hij wel en niet op moet reageren. Je paard snapt er niks meer van en zal naar alle waarschijnlijkheid niet doen wat jij van hem verwacht. Grote kans dat jij hierop reageert door nog meer te gaan doen. Je paard moet en zal naar je luisteren. Maar het wordt alsmaar slechter. Je paard raakt gestrest en gefrustreerd of hij begint ineens te bokken of te staken.”


Adem in, adem uit


“Dit is het moment waar jij als ruiter bij jezelf moet stilstaan. Je paard heeft er alles voor over om de druk van al die hulpen tegelijkertijd niet te voelen, dus zorg ervoor dat je hem die rust gunt. Blijf zelf simpel en ontspannen zitten. Je zult zien dat dat al een hele opgave zal zijn. Als je dan een hulp geeft, zeg dan alleen wat je wilt. Je paard zal het uitvoeren. Het klinkt te mooi voor woorden, maar zo werkt het echt.”


Tips van Solvej


  • Geef je paard het voordeel van de twijfel. Vertrouw erop dat hij wil doen wat jij vraagt als je maar duidelijk genoeg bent.
  • Beloon je paard als hij goed reageert. Jij wilt toch ook liever werken voor een beloning dan onder dwang?
  • Geef echt maar één hulp tegelijk. Ook al gaan er meerdere dingen tegelijk mis, je kunt echt maar één ding uitvoeren. Pak het probleem dat jou het grootst lijkt eruit en los dat eerst op.
  • Reageert je paard? Ontspan. Zorg ervoor dat je altijd consequent en duidelijk bent, dan raken jij en je paard slechte gewoontes vanzelf kwijt en rijd je vanzelf simpel en fijn.

Bron: Bitmagazine.nl