090820285_ABFweb
090820285_ABFweb

Help, hoe rijd ik van galop naar stap?

Nieuws

De overgang van galop naar stap wordt gevraagd in de hogere proeven. En het is onderdeel van de eenvoudige wissel. Galop is de snelste gang van een paard, stap de langzaamste. Hoe maak je deze overgang, zonder dat je paard drafpassen maakt? Bit-redacteur, instructeur en jurylid Tessa van Daalen helpt je op weg.

Tempo

Stel dat je in galop tien kilometer per uur gaat en in stap slechts drie kilometer per uur. Wat gebeurt er als je ineens van tien naar drie kilometer per uur gaat? Precies, je valt op je neus. En om dat te voorkomen, ga je voorover en maak je een paar struikelende tussenpassen. Dat is exact wat er gebeurt als je onvoorbereid van galop naar de stap probeert te gaan. Het lukt alleen als je de snelheid van de galop zover weet terug te brengen dat je nagenoeg het tempo van de stap hebt.

Zuiverheid

Voor juryleden (en dus ook voor ruiters) is de zuiverheid van de beweging het allerbelangrijkste. Het is zaak dat je de takt van de galop bewaart, terwijl je de snelheid terugbrengt tot die van de stap. Dat is een kwestie van verzamelen en niet van trekken. Hoe meer hand je gebruikt, hoe meer je de achterbenen en de rug blokkeert. Het paard zal als reactie op de voorhand gaan. Hij kan niet meer doorgalopperen. Het is echter de bedoeling dat hij achter ‘landt’, als een vliegtuig op een landingsbaan of een eend in een vijver. Gaan die op het laatst voorover, dan volgt een duikeling. Voordat je de overgang galop-stap gaat maken, is het belangrijk dat je je paard in galop kunt verzamelen. Daarvoor moet hij je hulpen begrijpen. Want betekent jouw ‘ho’ dat hij moet verzamelen of dat hij naar draf moet…? Rijd hem op de hoefslag terug door met beide handen een korte ophouding te maken en desnoods te herhalen, maar blijf niet vasthouden. Zolang je met je benen en je lichaam in de houding van de galop blijft zitten, moet hij blijven galopperen. Alleen als hij eruit dreigt te vallen geef je een hulp. Maar doe dat niet voortdurend uit voorzorg, hij moet uit zichzelf willen lopen. Komt hij netjes terug, rijd dan na een paar passen weer naar voren. Komt hij helemaal niet terug, herhaal je hulp dan wat strenger. Beter kort streng dan lang zeuren. Vergeet niet: altijd meteen weer loslaten.

Op de volte

Door een kleinere volte te galopperen, verzamelt een paard uit zichzelf ook al enigszins. Als het op de rechte lijn moeilijk is, kun je voltes gebruiken om je paard meer terug te rijden. Pas dan wel op dat hij niet scheef gaat lopen, met zijn achterhand naar binnen. Dat zijn paarden namelijk geneigd te doen als het werk zwaarder wordt in galop. Blijf de schouders naar binnen, dus vóór de achterhand, plaatsen. Kun je een paard terug laten komen in galop, dan is de overgang naar de stap niet zo moeilijk meer. Rijd het de eerste paar keer vanuit een volte tien meter, zodat de figuur je helpt bij de verzameling. Geef de hulp voor stap niet te groot. Als hij goed verzamelt, nageeft en zijn rug loslaat is er niet veel voor nodig om vloeiend in de stap te glijden. Teveel hulp, waardoor je paard ineens stilstaat, is vaak een teken dat jij er niet op vertrouwt dat hij gaat reageren. Maar test dat liever uit en herhaal de hulp als hij niet stopt. Door te grove hulpen blokkeert hij zijn rug en zijn de eerste passen stap niet vloeiend.
Pas op dat je de overgang niet steeds op dezelfde plek of altijd aan het einde van een volte oefent. Je kunt de remmende werking van de omheining wel eens gebruiken, maar als je altijd hetzelfde doet wordt dat voor het paard een automatisme en stopt hij daar ook als je dat niet wilt. Blijft je paard moeite houden met terugkomen in galop, probeer dan eens een grote volte te sluiten in galop, door hem zijwaarts mee te nemen voor je buitenbeen. Voel je dat hij daarbij verzamelt, maak dan de overgang naar stap. Beloon uitbundig met je stem als hij het goed doet, zodat hij leert snappen wat je wilt en het een leuk spelletje gaat vinden. Stapt hij daarna onrustig, blijf dan doorgaan tot hij wel kalm in de takt loopt, ook al duurt dat drie rondjes.

Heb jij ook een rijkunstig probleem? Mail het ons via Redactie@bitmagazine.nl