140827805_ABFweb
140827805_ABFweb

Wees een sportieve wedstrijdruiter

Nieuws

Als wedstrijdruiter is het natuurlijk alleen maar goed om fanatiek en competitief te zijn.  Zorg alleen dat je hier niet in doorslaat en een ander het licht in de ogen niet meer gunt. We geven je hier enkele tips van Horse Junkies United die je helpen om een sportieve en geliefde wedstrijdruiter te blijven.



1. Feliciteer je concurrenten


Je hebt twee opties: óf je blijft met een gezicht als een oorwurm naast je concurrent staan en houdt je lippen stijf op elkaar, óf je steekt je hand naar hem/haar uit en zegt een welgemeend: “Gefeliciteerd!”. Je wordt er zelf niet minder van als je een ander feliciteert of complimenteert, integendeel! Ook al voel je vanbinnen wat jaloezie borrelen of baal je nog van je eigen rit, zet je daar overheen en wees sportief. Met woorden als ‘Goed gereden!’ of ‘Nette ronde!’ kun je iemand een glimlach op zijn gezicht bezorgen. Ook een welgemeende ‘Succes!’ voordat je concurrent de ring ingaat is A.) goed voor de onderlinge sfeer, B.) goed voor jouw karma en C.) verkleint jouw kansen echt niet.

2. Neem complimenten netjes in ontvangst


De andere kant van de medaille! Als jij complimenten en felicitaties uitdeelt zul je ze ongetwijfeld ook zelf gaan ontvangen. Neem de complimenten van anderen dankbaar in ontvangst. Niets is erger dat iemand feliciteren en een reactie als ‘Mijn paard was verschrikkelijk!’ of ‘Hij verpestte het expres!’ te horen krijgen. Je paard de schuld geven van een slechte proef is absoluut niet sportief en zeer onterecht. Ook al ben je niet helemaal tevreden over je rit, wanneer iemand je feliciteert na afloop open je je mond en zeg je netjes: ‘Bedankt!’ of voeg je eraan toe: ‘Ze deed zo haar best voor me’ of ‘Ik heb genoten!’. Natuurlijk is het het best als je dit met een glimlach op je gezicht doet en het ook nog meent.

3. Neem verantwoording voor jouw handelen


Accepteer het feit dat jij verantwoordelijk bent voor jouw proef of rit, of deze nou goed of slecht ging. We hebben allemaal wel eens iets slechts over ons paard gedacht nadat hij schrok of bokte in de ring, maar achteraf weten we ook allemaal dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor onze proef. Toch? En dit geldt ook voor proeven of ritten die juist heel goed gingen. Natuurlijk is je paard een topper, maar jij verdient zelf ook wat credits! Je paard kan geen parcours of dressuurproef onthouden en heeft jou nodig. Geef jezelf af en toe ook een verdiend schouderklopje!

4. Vergelijk jezelf niet met anderen


Echt waar, houd hiermee op. Wat je rozetten, bekers of punten ook zeggen: aan het eind van het liedje is de enige echte concurrent die je hebt jezelf. Misschien heeft iemand anders wel een beter paard dan jij, al op een hoger niveau gereden of lijkt het alsof die persoon alles in de schoot geworpen krijgt; daar verander je niets aan. Jezelf continu vergelijken met anderen levert je, behalve wellicht een minderwaardigheidscomplex, niets op. Focus op je eigen paard en je eigen rijden. Daar draait het om.

5. Respecteer het oordeel van de jury


Ja, zelfs als je het er niet mee eens bent. Of beter gezegd: juist als je het er niet mee eens bent! De jury zit er niet voor niets, en wat je ook van ze denkt; respecteer hun oordeel. Het oordeel van de jury verwerpen is niet alleen respectloos naar de jury, maar ook naar alle andere ruiters die beoordeeld zijn door diezelfde jury. Natuurlijk mag de jury om opheldering vragen als je iets echt niet begrijpt, maar houd de eer aan jezelf en ga geen scène schoppen.

6. Roddel niet


Roddelen is niet alleen zeer onbeleefd, maar ook niet zo handig. Op het losrijterrein of naast de ring zijn een hele hoop oren die gauw iets opvangen wat je liever niet hebt dat ze horen. Dingen die je niet zegt, kunnen ook niet gehoord worden door anderen. Zo logisch als het klinkt, zo logisch is het ook. Daarnaast zeg je in een opwelling of teleurstelling gauw dingen die je niet meent. Wat jij over anderen zegt zegt meer over jezelf dan over een ander.

7. Laat het los


Zingen we allemaal even mee? ‘Laat het los, laat het gaan!’ Maak je niet te druk om kleine dingen. Het is niet erg als je even verdrietig of teleurgesteld bent na een mindere prestatie, maar blijf hier niet in hangen. Haal je schouders op en bedenk je dat het een momentopname was. Morgen weer een dag!

Bron: Bitmagazine / Horse Junkies United
130822060_ABFweb