Springen
Springen

Zo rijd je gemakkelijk een ‘enge’ hindernis

Nieuws

Misschien heb je een jong paard of vindt je paard het toch iedere keer weer spannend als jullie iets nieuws gaan doen. Door boos te worden wanneer je paard iets eng vindt, kom je niet verder. Met deze tips kun je je paard overtuigen dat een hindernis toch niet eng is.



1. Laat je paard eerst kijken


Laat je paard de hindernis eerst goed bekijken. Stap rustig naar de sprong en laat hem even aan de balken snuffelen. Stap een aantal rondjes om de hindernis, net zo lang tot je merkt dat je paard het niet meer gek vindt. Ben je zelf misschien ook wat onzeker, loop dan eerst eens met je paard aan de hand naar de hindernis. Zo kunnen jullie beiden alles goed bekijken.

2. Begin met een korte afstand


Maak de afstand tot de sprong niet te lang. Als je de halve rijbaan in een rechte lijn door moet voordat je bij de sprong bent, geef je je paard te veel tijd om te bedenken dat de hindernis eng is. Ook maak je het jezelf niet makkelijk, als je onzeker bent ga je door zo’n lange aanloop zelf waarschijnlijk ook twijfelen. Draaf rustig richting de hindernis en blijf voorwaarts denken.

3. Houd het klein


Begin niet te groot. Houd het bij kleine hindernissen en sprongen. Op deze manier hebben zowel je paard als jij de tijd om rustig te wennen. Spring de eerste sprongen ook gerust vanuit draf, net zolang tot je paard genoeg vertrouwen heeft.

4. Herhaal


Blijf net zolang ‘enge’ hindernissen herhalen tot je paard er met veel zelfvertrouwen overheen gaat. Dit hoeft natuurlijk niet op één dag, neem tijdens iedere training gewoon een paar sprongen.

5. Rechtdoor


Blijft je paard naar links of naar rechts springen? Blijf de sprong dan ook herhalen tot je netjes door het midden springt. Blijf zelf rechtop zitten en kijk recht over de hindernis.

6. Trainen voor wedstrijden


Ben je je paard aan het voorbereiden om naar wedstrijden te gaan en vindt hij de hindernissen daar vaak spannend? Train dit dan thuis. Creëer hindernissen die je ook op een wedstrijd tegen kunt komen en oefen deze.

7. Belonen


Vergeet natuurlijk niet je paard te belonen als hij iets goed doet. Door je paard regelmatig te belonen zal hij ook meer vertrouwen krijgen.

Bron: Equo