stijgbeugel 101213267_ABFweb
stijgbeugel 101213267_ABFweb

Waar zijn beenhulpen wel en niet voor bedoeld?

Nieuws

Beenhulpen zijn één van de basismanieren waarmee we met een paard kunnen communiceren. Alle ruiters gebruiken regelmatig hun benen om aan het paard te laten weten wat er van hem gevraagd wordt. Maar weet jij waarvoor je ze wel en niet moet gebruiken?


Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren waarop je je benen kunt gebruiken. In dit artikel bespreken we alleen het nut ervan. Daarnaast gebruik je natuurlijk ook andere hulpen dan alleen je benen zoals je gewicht, handen en je zit. Maar in dit artikel focussen we alleen op de beenhulpen.

Waar zijn beenhulpen niet voor bedoeld:


Van gang wisselen
Het wordt ruiters al vroeg aangeleerd dat de benen op een specifieke manier tegen de buik van het paard moeten worden gelegd om aan te geven aan het paard dat je een overgang gaat maken van bijvoorbeeld stap naar draf. Dit is een effectieve manier om een specifieke gang te communiceren naar het paard, maar ruiters verwarren dit vaak met dat ze twee keer moeten ‘schoppen’ om het paard in de gang te zetten. Hierdoor zal het paard snel genoeg denken ‘oeh, ik moet een overgang maken!’ bij elke beenhulp die je hem geeft.

Het lijkt misschien dat een snelle verandering van gang gewenst is. Maar wat je hierdoor mist is dat je het paard niet de kans geeft om zijn rug te gebruiken en zich niet vloeiend in de gewenste gang kan bewegen.

Om een vloeiende overgang te maken, gebruik je inderdaad de positie van je benen. Maar om de wissel in gang te zetten, gebruik je je zit en dus niet je benen.

Tempowisselingen
Het veranderen van de beensnelheid is enigszins gerelateerd aan het rijden van overgangen, zoals hierboven benoemd. Als het paard niet van gang kan veranderen wanneer er beenhulpen worden gegeven, dan moet hij vast sneller gaan in de gang! Het probleem is dat wanneer je het paard sneller, sneller en sneller laat gaan, je jezelf op de voorhand bevindt en helemaal uit balans wordt gehaald. Halve ophoudingen worden in dit geval moeilijk om uit te voeren, waardoor je vaak het paard terug moet nemen om hem te vertragen en om het evenwicht te herstellen.

Net als bij het wisselen van gang, reguleer je de snelheid met je zit.

Pijn
Mensen hebben vaak het gevoel dat het nodig is om sterke schoppen uit te delen om het paard aan het werk te zetten. Schoppen is echter oneerlijk als het wordt gebruikt om pijn toe te brengen. Net als bij elk ander hulpmiddel, moeten benen (en sporen) worden gebruikt als communicatiemiddel en niet om ongemak of leed te veroorzaken bij het paard.

Waar beenhulpen wel voor bedoeld zijn:


Voorwaarts
Beenhulpen vertellen het paard om dieper onder het lichaam te stappen met de achterbenen. Er kan hierbij wel of geen wissel van gang bij betrokken zijn. De beensnelheid mag echter niet veranderen en de verandering van gang mag niet alleen door het gebruik van beenhulpen worden bepaald.

De beenhulpen kunnen resulteren in een licht whiplash-effect voor de ruiter wanneer het paard zijn achterbeen gebruikt om een sterkere, actievere stap te creëren. Dit is goed!

Aan de teugel
Het geven van benen kan een paard aanmoedigen om zijn rug op te tillen. Samen met het geven van impuls, kan het paard leren om de energie over zijn rug te laten lopen, zodat hij deze op kan tillen en ronden. Op deze manier is het paard in staat is om aan de teugel te lopen.

Buiging
Als je even weg stapt van de beenhulpen, kan het paard ‘door’ de ribbenkast buigen. De ruimte die wordt gecreëerd door een zijwaartse verschuiving van de ribben, stelt het paard in staat om het binnenachterbeen dieper onder het lichaam te brengen. Dit helpt het paard vaak om een betere balans te hebben in wendingen en in de hoeken. Deze beenhulpen zijn ook handig voor schouderbinnenwaarts en de achterhand.

Wijken (zijwaarts)
En de laatste beenhulp die overblijft, is het vragen aan je paard om te wijken. Deze beenhulpen worden gebruikt voor bewegingen zoals wijken voor het been, appuyeren en travers.

Houd in gedachten dat de benen slechts één deel zijn van het algemene communicatieproces dat het paard helpt. Als we weten waarom we beenhulpen gebruiken, wordt ‘hoe beenhulpen gebruikt moeten worden’ eenvoudiger en logischer.

Bron: Horse Listening
Beenhulp