jenny schreven, overgang, dressuur
jenny schreven, overgang, dressuur

Zo oefen je het rijden van overgangen

Nieuws

Het rijden van een nette overgang is niet alleen een hele kunst, maar ook een belangrijke oefening. Overgangen kun je dan ook goed gebruiken om je paard sterker te maken, maar ook om hem actiever voor je hulpen te laten worden. Wil je een echt geslaagde overgang rijden? Denk dan aan deze dingen...Ritme


Zorg voor een mooi en evenwichtig ritme binnen het normale tempo. Zorg dat je dit ritme vasthoudt vóór en tijdens je overgang!

Balans


Halve ophoudingen zijn een heel goed hulpmiddel als je een overgang terug wilt rijden. Je waarschuwt je paard namelijk dat er iets gaat komen en kan hem als dat nodig is ook weer in balans brengen. Het is jouw taak als ruiter om met je paard in balans te blijven gedurende de overgang. Als jij uit balans bent, zal je paard dat ook zijn.

Hulpen


Om een perfecte overgang te rijden moet je paard direct reageren op je hulpen. Wanneer jij drijft, reageert je paard als vanzelfsprekend. Andersom geldt dat ook: als je met je lichaam aangeeft dat je paard mag verzamelen, dan zal hij direct moeten reageren door te verzamelen en meer te dragen op de achterhand. Reageert je paard niet, wordt dan niets boos maar herhaal de oefening vanaf het begin.

Doe niet teveel


Geef niet teveel hulpen tijdens het oefenen van de overgangen. Geef precies genoeg hulpen om je paard door de overgang te begeleiden; je hoeft hem niet er door heen te dragen. Je paard is ook verantwoordelijk voor de overgang.

Contact


Zorg dat gedurende je training je teugels zacht in contact blijven. Zet je hand nooit vast! Doet je paard wat je van hem vraagt, geef hem dan een aai op zijn hals met je binnenhand zonder de teugel echt los te laten.

Bron: Equo