Noud Dirks Buitenrijden Trektocht (Large)
Noud Dirks Buitenrijden Trektocht (Large)

Te paard van Parijs naar Sevilla

Nieuws

De tweeënzestigjarige Noud Dirks reist in maart volgend jaar te paard vanaf Parijs naar Sevilla. Hij hoopt de tocht van 1.800 kilometer in elf weken af te leggen.


Het is niet de eerste keer dat Noud zo’n grote tocht maakt met zijn paarden Jan en Karel. In 2012 vertrok hij al met de twee viervoeters en een paar vrienden, die dienden als chauffeur en collega-ruiter, naar Istanbul. En dat is opvallend, voor iemand die een paar jaar geleden zijn eerste paardrijles volgde.

Noud en zijn echtgenote Mariëtte spraken vroeger af dat ze veel lange reizen zouden maken. Een van hun favoriete bestemmingen is Turkije. “Na een reis naar Jordanië, in 1976, reden wij met de eend terug naar huis. Via Turkije. Bij Sofia kwamen we vast te zitten tussen een kudde schapen. We passeerden er een hippie op een schimmel. Hij had lang haar en een baard, net als ik in die tijd. We spraken hem aan. Hij was zo stoned als wat. Vier dagen later kwamen we aan in Oostenrijk. Ik zei: ‘Als ik oud ben, dan koop ik een paard en rijd ik naar Istanbul.’ Wij hadden niks met paarden en hebben hartelijk om het plan gelachen. We spraken af dat we het er nooit meer over zouden hebben. Dat deden we ook niet. In 2009 verkocht ik mijn bedrijf. Toen de handtekening ervoor gezet was, zaten we in de kroeg om dat te vieren. Ik zei: ‘Weet je wat ik nu ga doen?’ ‘Je gaat op een paard naar Istanbul’, antwoordde Mariëtte direct.”

En zo geschiedde. Noud nam les in de Grande Manege in Beuningen en maakte in 2012 zijn droom waar. Hij reed ruim drieduizend kilometer met zijn paarden Jan en Karel en werd bijgestaan door 47 helpers en bijrijders. Hij zamelde hiermee geld in voor ‘Loop voor Leven’ van het UMC St Radboud.

Bekijk hier een van de filmpjes uit Nouds dagboek.

http://youtu.be/xEAM9GRb6N4

In Bit 195 stond een artikel over Nouds tocht naar Istanbul. Je kunt het oude nummer hier nabestellen.