covencat1 (1)
covencat1 (1)

Model te paard naar Frankrijk

Nieuws

Toen internationaal fotomodel Terry Ann Frencken hoorde dat de endurancepaarden die ze rijdt deze zomer aan de Wereldkampioenschappen in Normandië zouden deelnemen, besloot zij met haar Tinker Coven Cat een eigen uitdaging aan te gaan. Samen legden ze deze zomer de duizend kilometer tussen het Zwitserse Zürich en het Franse Mont Saint Michel af om daar op tijd voor het onderdeel endurance te arriveren.


Volgens het oorspronkelijk plan zou Terry Ann en Coven Cat elke derde dag rusten en die dag de volgende driedaagse etappe vol plannen. “Helaas werkt dit in de praktijk niet. Op internet is weinig te vinden, en ik heb überhaupt niet overal bereik. Soms vind ik wel een gîte equestre, maar moet ik daarvoor te ver afwijken van de route. Te veel zijtakken nemen zie ik niet zitten. We hebben een rechte lijn getrokken naar Mont Saint Michel en willen wel op tijd aankomen.” Stressvol is het reizen op de bonnefooi soms wel, bekent Terry Ann. “Zelf kan ik overal wel slapen. Soms slaap ik bij mensen in huis, in de kamer van een uitgevlogen dochter bijvoorbeeld. Maar soms vinden mensen het toch wat ongemakkelijk om een vreemde in huis te halen. Dan slaap ik op plaatsen als een veewagenbed, zoals morgen het geval is. Ik slaap daar een paar nachten, want we moeten nodig een rustdag inlassen.” Had ze eerst misschien wat gevreesd voor Frans chauvinisme, de Franse mentaliteit valt Terry Ann alles mee. “De Fransen die ik tref lijken eerst wat hard, maar gaan al snel helemaal open. En dan geniet je van bijzondere belevenissen. Zo werden we door lokale bewoners van straat geplukt en uitgenodigd voor een drankje. We kwamen bij een prachtig landhuis met een lap grond erbij en werden gevraagd te blijven lunchen. Het was daar zo gezellig dat we uiteindelijk zelfs zijn blijven slapen. We tuften met een kleine trekker naar de boer om hooi voor Coven Cat te halen. Echt gezellig.” Als keerzijde van de medaille trof Terry Ann op een geplande overnachtingslocatie een donkere stal aan waar de paarden tot aan hun knieën in de mest stonden. “Daar wilde ik Coven Cat niet achterlaten, dus ik heb vriendelijk bedankt en ben doorgereden.”

Terry Ann onderbrak haar avontuur tweemaal voor een fotoshoot met Coven Cat. Wil je meer lezen over de bijzondere avontuur? Lees dan Bit, vanaf 19 september te koop!