nat wei myopathie
nat wei myopathie

Pas op voor atypische myopathie

Nieuws

De blaadjes vallen weer van de bomen. Voor je paard kan dat een lekkernij lijken, maar het eten van esdoornbladeren kan heel vervelende gevolgen hebben: weidemyopathie, oftewel atypische myopathie. Vooral bij paarden die in de herfst op het land lopen, komt deze ziekte voor. Omdat de ziekte zich snel ontwikkelt, is het belangrijk om goed te letten op de symptomen.


Als een paard weidemyopathie heeft, dan krijgt hij:

• stijve spieren

• koffiekleurige urine

• een snelle of moeizame ademhaling

• moeite om te blijven staan en zal het paard veel liggen

Meestal worden de symptomen snel erger en binnen drie dagen kunnen ze dodelijk zijn. Het is dan ook belangrijk snel een dierenarts te laten komen zodra één van de symptomen optreden. Loopt een ziek paard tussen andere paarden in een weiland? Laat dan alle paarden controleren. Een paard met weidemyopathie moet warm worden gehouden en rust krijgen. Geef hem voldoende te eten en te drinken. Dwing het paard niet om te lopen, want dit maakt het erger. Ga niet met het paard reizen, maar laat de dierenarts op stal komen. Hij kan het paard infusen geven en proberen de afvalstoffen uit het lichaam te ‘spoelen’. De overlevingskans van paarden met weidemyopathie is steeds groter. Toch overlijdt nog zo’n 75% van de dieren.

Voorkomen


Wetenschappers van de universiteit van Minnesota (VS) ontdekten vorig jaar dat de zaden van esdoorns dodelijk zijn voor paarden en atypische myopathie veroorzaken. Zorg er dus voor dat er geen esdoorn in het weiland van je paard of rondom de stal staat. Er zijn nog een paar aandachtspunten die helpen bij het voorkomen van de ziekte. Het begint uiteraard met een goed afweersysteem. Ontworm en vaccineer de paarden dus tijdig. En geef ze een schuilstal. Je wilt voorkomen dat ze langere tijd nat en koud staan. Voer de paarden buiten bij, zodat ze geen vreemde dingen eten. Leg dit voer liefst in de stal of op een droge plek en leg het niet op de grond. Anders krijg je ook schimmel op het voer.
228128