esdoorn
esdoorn

Esdoornzaden blijken opnieuw veroorzaker atypische myopathie

Nieuws

Duitse onderzoekers hebben nieuw bewijs gevonden dat de zaden van de esdoorn een grote rol spelen bij de gevaarlijke ziekte atypische myopathie. Eerder bleek al dat de giftige stof hypoglycine-A, die de fatale ziekte veroorzaakt door zich in aminozuren te ontwikkelen, te vinden is in de zaden van bomen uit de esdoornfamilie. Onderzoekers vermoeden dat atypische myopathie zich kan ontwikkelen als paarden teveel zaden binnenkrijgen tijdens het grazen.


Dat er een link is tussen de zogenaamde ‘helikoptertjes’ en atypische myopathie bleek uit een eerder onderzoek. Daarbij is de stof zowel in de zaden gevonden als in het bloed en de urine van zieke paarden. Nu is er opnieuw een link gevonden in een onderzoek naar de zaden en zieke paarden. Ook zijn twaalf gezonde paarden onderzocht die in het zelfde weiland graasden.

Elf besmette weilanden in Duitsland zijn gecheckt op de aanwezigheid van esdoornzaden. Ook hebben de onderzoekers het bloed en de urine van zestien zieke paarden onderzocht. Vijftien van deze paarden zijn inmiddels overleden.

De onderzoekers concludeerden dat de zieke dieren een veel grotere hoeveelheid hypoglycine-A in hun lichaam hadden dan de controlepaarden. Namelijk een uitlopende hoeveelheid van 17,47 mg tot maar liefst 128,68 mg. En dat terwijl gezonde paarden minder dan 0,5 mg van de giftige stof in hun lichaam hebben.

“We bevelen eigenaren aan hun paarden niet in weilanden met esdoornzaden te zetten”, zeggen de onderzoekers, “en hoewel esdoorzaad de grootste boosdoener lijkt te zijn, sluiten we niet uit dat zaden van andere bomen ook giftig zijn.” Ook de zeepboomfamilie draagt namelijk hypoglycine-A met zich mee.

Meer lezen over atypische myopathie? Klik hier.

Bron: Horsetalk