nat wei myopathie
nat wei myopathie

Atypische myopathie wordt paard fataal

Nieuws

In Kraggenburg, Flevoland, is vorige week een paard overleden aan atypische myopathie. Het paard Ruby van Jose Rijkelijkhuizen kreeg de ziekte na het eten van zaden van de esdoorn.


Ze schrijft in een open brief aan De Noordoostpolder: “Vorige week heb ik een intens verdrietige gebeurtenis meegemaakt. Mijn paard Ruby heeft in de wei, door het eten van de zaden van de esdoorn, de ernstige en bijna altijd fatale ziekte atypische myopathie gekregen. Dit is een vreselijke spierziekte en voor de meeste paarden bijna altijd binnen drie dagen dodelijk. Na anderhalve dag uitvoerig onderzoek en liefdevolle verzorging door Dierenkliniek Emmeloord heb ik, na verslechtering en geen enkele kans op herstel, besloten om Ruby in te laten slapen om deze lijdensweg te stoppen.”

Jose heeft het zwaar met het verlies. “Afscheid te moeten nemen van Ruby, mijn maatje valt mij ontzettend zwaar, maar het kon niet anders. Deze ziekte en met name de oorzaak is bij mij en vele paardenvrienden niet bekend. Het is te voorkomen door de paarden uit de wei te halen en op te stallen.”

Verwante artikelen:

Hmm, blaadjes!

Pas op voor atypische myopathie

Bron: De Noordoostpolder