esdoorn
esdoorn

RIKILT onderzoekt verband atypische myopathie en esdoorns

Nieuws

Er is een sterk verband tussen atypische myotpathie en blootstelling aan esdoornbladeren en zaden. Dat blijkt uit onderzoek dat RIKILT Wageningen UR en de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht.


Atypische myopathie is een ernstige ziekte die de dood tot gevolg kan hebben. Tekenen van de ziekte zijn stijve spieren, koffiekleurige urine, een snelle of moeizame ademhaling en het paard zal moeite hebben om te blijven staan.

Met name in de herfst kunnen takjes met blad en zaden in de wei terecht komen en door paarden worden gegeten. Een giftige stof (hypoglycine-A) is hiervoor verantwoordelijk. Vooral de zaden bevatten de gifstof. RIKILT heeft een test ontwikkeld waarmee hypoglycine-A kan worden aangetoond in de zaden en blad.

Niet alle esdoornzaden blijken giftig. Op dit moment wordt verder onderzoek gedaan om beter te begrijpen wat hierop van invloed is.

Wil je weten of jouw esdoorns de gifstof bevatten en daarmee tevens bijdragen aan het onderzoek, dan kun je zaden laten onderzoeken bij RIKILT. Er is minimaal 50 gram zaad (helicoptertjes) nodig en de naam van de esdoornsoort (indien niet bekend een foto van boom, blad en zaad). Kijk hier voor meer informatie. 

Lees hier meer over atypische myopathie. 

Bron: RIKILT