rijtuig
rijtuig

Weekendtips

Nieuws

Door het hele land wordt dit weekend weer van alles georganiseerd op paardengebied, dus tijd om je te vervelen is er niet!



Concours Hippique Drachten


Van 11 tot en met 15 juni vindt in Drachten het CH plaats. Naast spring- en dressuursport op nationaal niveau worden er ook drafkoersen verreden. Toegang en parkeren is gratis. Kijk hier voor meer informatie.

Workshop Paardvriendelijk trainen: Natural Horsemanship


Dwang, frustratie, onbegrip: zweep, een bit en sporen. Dat kan anders. Kim Steutel van Equi-unity belicht op zondag 15 juni te Delfgauw in deze workshop het natuurlijk beleren van paarden, ook wel Natural Horsemanship genoemd. Hierbij wordt er gekeken naar het individuele paard. Door de lichaamstaal en de reacties van het paard te lezen, kan de trainer zich aanpassen aan verschillende typen paarden. Hierbij gaat het om een diervriendelijke omgang en wordt het paard gezien als een gelijkwaardige partner.Er wordt gebruik gemaakt van communicatie die voor het paard natuurlijk en begrijpelijk is. Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden. 

NK Carrouselrijden


Op zondag 15 juni vindt op Ruitersportcentrum Schoteroog in Haarlem het NK Carrouselrijden plaats. Maar liefst tien ponyteams komen aan start voor de titel. Kijk hier voor meer informatie. 

150 jaar rijtuigen in het Vondelpark


Van 15 juni tot en met 18 augustus zijn in het museum Van Loon in Amsterdam tal van oude rijtuigen te zien. In het koetshuis van Museum Van Loon zullen onder meer de onlangs prachtig gerestaureerde Char à Bancs, de arrenslee, tuigen en de livreien van de koetsier te zien zijn. In de stallen zal een toonstelling zijn ingericht met foto’s uit de tijd dat het rijtuig een normaal verschijnsel was in het Vondelpark. De opening van de manifestatie 150 jaar rijtuigen in het Vondelpark vindt plaats op 15 juni. Er zal dan een grote diversiteit aan rijtuigen, bespannen met een-, twee- en vierspannen paarden, pony’s, ezels en bokken als in vroeger tijden door het park flaneren. Toegang kost acht euro. Kijk hier voor meer informatie.

Eper paardenvierdaagse


In Epe vindt van 10 tot 13 juni de Eper paardenvierdaagse plaats. Dagelijks rijden ruiters en menners twintig kilometer door een uniek natuurgebied op de Veluwe, waarvan sommige delen van het traject normaal gesproken nooit toegankelijk zijn. Dit meerdaags evenement wordt traditioneel afgesloten met een bonte intocht door het centrum van Epe. Het dagelijkse start-en finishterrein bevindt zich aan de Officiersweg waar ook veel leuke activiteiten plaatsvinden. Kijk hier voor meer informatie

Tweedaagse basiscursus Moderne Paardentractie


Op Boerderij Groot Brandenborch in Vorden vindt 13 en 14 juni een tweedaagse workshop plaats. De deelnemers leren de beginselen van zowel de theorie als de praktijk van het werken met paardentractie. De zwaarte wordt afgestemd op de individuele mogelijkheden van de deelnemers. Aan bod komen onder meer: de anatomie van het (werk-) paard, bouw en functie van het tuig, trekkracht en treklijnen, op- en aftuigen van verschillende soorten harnachement, sturen met enkel- en tweespan in de lange lijnen, inspannen, eenvoudige arbeid waaronder het werken met een veldslede en weidesleep en specifiekere werkzaamheden als bemesten, maaien en hooien. Na het diner op de eerste avond is er een inspirerend avondprogramma. Deelname bedraagt 285 euro, inclusief  les­materiaal en gebruik van paarden en machines. Inbegrepen zijn koffie of thee (’s ochtends), de lunch, thee of fris (’s middags) en een eenvoudig diner op de eerste cursusavond. Niet inbegrepen zijn overnachting(en) en ontbijt. Deelname geschiedt geheel voor eigen risico. Meer informatie en/of het aanvragen van een inschrijfformulier: arjan@stockpaard.nl of tel: 0575 559280.

Special Olympics 2014


Friesland heeft de strijd gewonnen en zal in 2014 het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking organiseren; de Special Olympics Nationale Spelen. Het paardensportgedeelte vindt plaats in Sneek, met 92 deelnemende ruiters. Op zaterdag is de divisioning, op zondag het verdere verloop en tussen de middag een presentatieblok, ingevuld door het KFPS samen met PaardMensOnderwijs (PMO uit Drachten). Er wordt dan op twee marathonwagens een kegelparcours gereden en een aantal deelnemers mogen mee op de wagen. Kijk hier voor meer informatie.