grazen
grazen

‘Meldpunt voor paardenmishandeling’

Nieuws

Julius Peters, voorzitter van de Groep Geneeskunde van het Paard en veearts in het Friese Oosterwolde, wil dat er een meldpunt komt voor paardenmishandeling. “Dit zijn de meest gruwelijke dingen die je maar kunt bedenken”, aldus Peters.


Peters noemt de gevallen van paardenmishandeling ‘zeer alarmerend’. In de provincie Groningen zijn laatst in Tolbert, Glimmen en Oldekerk drie paarden ernstig toegetakeld.

Door het hele land heen zijn tientallen gevallen bekend van soortgelijke mishandelingen. Samen met de dierenpolitie wil Peters kijken of er een meldpunt kan komen. Hij wil de zaak beter in kaart brengen. “Is er een lijn in te zien? Hoe beweegt zo’n dader zich? Wanneer slaat hij toe en wat doet hij nou precies?”

Het programma Opsporing Verzocht besteedde in juni aandacht aan de zaak, maar dat heeft tot nu toe niet tot concrete resultaten geleid. Peters is tevreden over de dierenpolitie. “Die staan ook met de rug tegen de muur.”

Hij verwacht dat het moeilijk wordt om de dader of daders te pakken. “We moeten op onze qui-vive zijn. Vaak staan paarden niet dicht bij huis. Je kunt niet dag en nacht bij je paard waken. Het zijn heel moeilijke situaties om grip op te krijgen.” Op stal zetten is volgens Peters voor het welzijn ook niet ideaal. Hij raadt aan om in ieder geval dagelijks even te gaan kijken en je paard te controleren op verwondingen aan de buik of de schaamstreek.

Bron: RTV Noord

Eerder geschreven:

Weer paard toegetakeld

Weer paarden mishandeld

Zaak paardenmishandelaar in Opsporing Verzocht 
540224