110810439_ABFweb
110810439_ABFweb

Partij voor de Dieren wil verbod op paardenmarkten

Nieuws

De Partij voor de Dieren ging gisteren in debat over een verbod op paardenmarkten. De mishandeling en verwaarlozing waar deze dorpsfeesten mee gepaard gaan zijn niet meer van deze tijd, vindt de PvdD.


Partijlid Esther Ouwehand: “Ter vermaak van mensen staan gestreste en gewonde paarden tussen de kermisattracties. Dat is echt niet meer van deze tijd.” De PvdD riep staatssecretaris Dijksma in het debat in de Tweede Kamer op om een einde te maken aan de paardenmarkten.

Stress en onrust


“Op de grote dorpsfeesten in Zuidlaren, Hedel en Elst, waar tussen de luidruchtige kermisactiviteiten op gladde keien paarden worden verhandeld, worden met grote regelmaat misstanden geconstateerd. De paarden staan zo kort aangebonden of raken zo verstrikt in touwen dat ze niet bij voedsel en water kunnen. Ze worden dicht op elkaar en willekeurig bij elkaar geplaatst, met veel stress en onrust tot gevolg. Niet zelden eindigen de dieren na afloop van het feest op een transport naar slachthuizen naar met name Italië en Oost-Europa”, stelt de Partij.

Gecoupeerde staarten


Op de paardenmarkt in Hedel afgelopen november werden nog paarden met gecoupeerde staarten verhandeld. Couperen van staarten is verboden. Toen inspecteurs de handelaren hier op aanspraken, reageerden de koopmannen met agressie. Naast paarden met gecoupeerde staarten werden er ook dieren met ontstekingen en wonden aangetroffen, evenals paarden verstrikt in touwen en kettingen en dieren die erg vermagerd of juist veel te dik waren.

Welzijn


Naast het afschaffen van paardenmarkten gaat Ouwehand, gesteund door handhavers van de dierenpolitie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, in het debat pleiten voor specifieke regelgeving voor het welzijn van paarden. Veel meldingen van dierenmishandeling en –verwaarlozing gaan over paarden en het is nu lastig om daarop te handelen. Met wettelijke regels zou de dierenpolitie makkelijker kunnen ingrijpen bij paardenmishandeling en -verwaarlozing.

Paardenbeul


Een paardenmishandelaar heeft over een periode van meer dan een jaar vele tientallen dieren zeer ernstig mishandeld. Voornamelijk merries worden met een scherp voorwerp zwaar verwond aan de geslachtsorganen. Ondanks dat de politie serieus jacht maakt op de nog onbekende mishandelaar, is deze nog niet gepakt en worden er nog steeds paarden slachtoffers van deze zware mishandeling. Esther Ouwehand: “Het is vreselijk dat tientallen paarden zo gruwelijk toegetakeld kunnen worden en dat de dader nog steeds zijn gang kan gaan. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan dit bloederige spoor van zeer ernstige dierenmishandeling.”

Bron: Bitmagazine / Partij voor de Dieren