130606588_ABFweb
130606588_ABFweb

Politie schakelt internationale hulp in bij jacht op paardenbeul

Nieuws

De politie heeft internationale hulp ingeschakeld in het onderzoek naar de reeks gruwelijke paardenmishandelingen. Agenten uit Duitsland, België en Groot-Brittannië - waar vergelijkbare zaken spelen - wisselen sinds kort informatie uit met de Nederlandse recherche.


Al sinds 2013 wordt Nederland geteisterd door een golf paardenmishandelingen. Dit jaar is het bijna elke week raak. In 2015 zijn al 35 merries ernstig verminkt. Dat zijn er evenveel als in heel 2013 en 2014 bij elkaar. Toen werden ook 35 paarden met een mes of een ander scherp voorwerp in de geslachtsorganen gestoken. De meeste mishandelingen van dit jaar vinden plaats in Oost- en Midden-Nederland: 24 in totaal. Vorig jaar waren er juist veel zaken in Noord-Nederland en Oost-Brabant.

‘Verdachten kennen geen grenzen’


Onderzoeksleider Maurice van der Borgh meldt aan het AD: “Verdachten kennen geen grenzen, daarom is informatie-uitwisseling met omringende landen belangrijk. Dat gebeurt nu op het niveau van individuele zaken, maar ook op ‘fenomeenniveau’. Zo willen we weten hoe de buitenlandse politie deze mishandelingen aanpakt.”

Copycats


Of de mishandelingen het werk zijn van één of meerdere paardenbeulen, weet de politie nog steeds niet. “We houden overal rekening mee, dus ook met copycats,’’ zegt Van der Borgh. In Belgisch Limburg zijn dit jaar al zeker vijf gevallen bekend van verminkte paarden, waarbij de dader het ook had gemunt op de geslachtsdelen. Ook in Engeland en Duitsland - onder meer in de omgeving van Hamburg - zijn merries toegetakeld.

‘Houd oren en ogen open’


“De plek waar het paard is mishandeld, wordt altijd aangemerkt als plaats delict. Dat betekent onder meer dat er forensisch onderzoek wordt gedaan. Ook komt er een dierenarts die volgens een specifieke checklist onderzoek doet. Deze informatie wordt opgeslagen in onze landelijke databank.” Van der Borgh roept paardeneigenaren op om ‘ogen en oren open te houden’. Bel direct 112 bij een verdachte situatie. “Dan is de kans op een heterdaad het grootst.”

Bron: Algemeen Dagblad