Grazende Bonfire en Salinero
Grazende Bonfire en Salinero

De oude dag van Salinero

Nieuws

Vroeg of laat krijgen we er (hopelijk) allemaal mee te maken: het ouder worden van je paard. Net als oude mensen, hebben oude paarden ook extra aandacht nodig. En wie heeft daar nu meer verstand van dan Anky van Grunsven? Stal van Grunsven in Erp bood al verschillende bejaarden onderdak. Op dit moment geniet de inmiddels twintig jaar oude Salinero van zijn welverdiende pensioen. Hoe gaat het nu met hem?


“Het gaat eigenlijk heel goed met Salinero”, vertelt Anky. “Hij staat de hele dag in de wei en een paar keer per week wordt hij nog gereden.” Hoe intensief die ritjes zijn, hangt van Salinero af. “Soms is hij wat frisser en heeft hij wat meer zin om te lopen, maar soms is hij wat rustiger en dan gaan we alleen naar buiten om een rondje te stappen.”

Die beweging is belangrijk voor een ex-toppaard. “Ik denk dat een paard dat zo lang op zo’n hoog niveau heeft gelopen niet ineens kan stoppen. Je merkt wel dat Salinero iets rustiger is, maar zijn karakter blijft toch hetzelfde.”

Bij ouderdom komen helaas ook veel kwaaltjes kijken. Paarden kunnen moeilijker kauwen en hebben moeite met warm blijven in de winter. Salinero is daar gelukkig nog ‘te jong’ voor. “Hij heeft op dit moment nog geen kwaaltjes, maar hij is voor onze begrippen op stal nog heel jong hoor!”

Geen reden dus voor Anky om Salinero anders te behandelen. “Hij draait nog gewoon met de routine mee, hij gaat twee keer per jaar naar de tandarts en ook gewoon op tijd naar de hoefsmid.”

Aangezien het met de tanden van Salinero nog prima gaat, hoeft zijn rantsoen nog niet echt te worden aangepast. “Ik voer hem Cavalor Perfomix, de hoeveelheid hangt af van hoe hij er op het moment uitziet. Hij krijgt gewoon basisvoer en staat hele dagen op de wei, dus hooi krijgt hij niet zoveel. Als we zien dat hij te dik wordt halen we hem wat eerder naar binnen en als hij af valt voeren we hem bij.” De paarden worden dus echt goed in het oog gehouden. “Dat is wel belangrijk, je moet ze niet gewoon aan hun lot overlaten. Ze gaan hier ‘s nachts ook gewoon naar binnen.”

Als Salinero gewoon in de routine meedraait, wordt hij dan ook geschoren? Anky weet het nog niet zeker. “Ik denk niet dat ik hem deze winter ga scheren. Dat is sowieso altijd een drama met Salinero. Voorgaande jaren heb ik wel zijn lichaam geschoren en het haar op zijn benen laten zitten, maar dat is ook geen gezicht. Als blijkt dat hij met rijden te nat wordt ga ik hem gewoon scheren.”

Ook temperatuurregeling is belangrijk voor oude paarden, aangezien ze daar zelf moeite mee krijgen. “Als het echt koud wordt doen we de oude paarden wel een deken op, ze kunnen zich toch moeilijker warm houden. En als het in de zomer heel erg warm is gaan ze wat eerder naar binnen, we merken dat de oudjes daar toch iets minder goed tegen kunnen.”

Salinero is niet het eerste oudje bij Anky op stal. Haar vorige toppers Prisco en Bonfire werden 33 en 30. Anky’s geheim? “Ik blijf wel zolang mogelijk rijden. Bonfire heb ik tot zijn 25ste nog gewoon gereden en Prisco tot zijn 24ste. Het is belangrijk dat je het langzaam afbouwt en niet ineens stopt.”

Met een goede verzorging blijft je oude paard dus heel erg lang fit. Bonfire en Salinero gingen tijdens de covershoot voor Dressuur in 2013 ook nog gewoon met Anky aan de haal ;-)

Salinero


Met Salinero won Anky van Grunsven in 2004 en 2008 een gouden medaille op de Olympische Spelen. Salinero (v. Salieri) is Hannoveraans gefokt en geboren in 1994. Salinero is gefokt bij Horst Bünger, deze verkocht hem als driejarige aan de heer Künze. Hij werd uitgebracht op springwedstrijden tot het moment dat zijn stalruiter stopte. Salinero kwam daarna bij Holger Schulze op stal, hier liep hij het Bundeschampionat dressuur. Vervolgens verhuisde Salinero naar Holger Finken en in 2001 kwam hij op stal in Erp, waar Anky zijn vaste amazone werd.

Samen behaalden ze twee gouden Olympische medailles, wonnen ze goud in de Grand Prix Kür op muziek tijdens het Wereldkampioenschap in Aken in 2006, werden ze twee keer Europees Kampioen en drie keer Nederlands Kampioen.

Op 9 augustus 2012 nam Salinero afscheid van de wedstrijdsport tijdens de Olympische Spelen in Londen met een 6e plaats tijdens de kür op muziek. Op 16 maart 2013 is Salinero voor het laatst in de piste verschenen bij Indoor Brabant in Den Bosch. Tijdens dit laatste optreden werd Salinero live begeleid door Wibi Soerjadi.