Anky van Grunsven
Anky van Grunsven

Anky van Grunsven uit mening omtrent Partij voor de Dieren

Nieuws

Tijdens het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken van NPO-radio 1 werd de befaamde dressuuramazone Anky van Grunsven gevraagd naar haar mening omtrent het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren.


In het radioprogramma wordt dagelijks het sportnieuws gebracht met achtergronden, reportages, live-verslagen, interviews en studiogasten. Op 7 maart was Anky van Grunsven te gast om te praten over Indoor Brabant, haar bijzondere band met Bonfire en het omstreden verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren.

Verkiezingsprogramma


In het programma van de partij staat onder andere: ‘Strengere regels moeten het welzijn van paarden beter garanderen. Schadelijke trainingsmiddelen en methoden worden verboden en er komt een minimumleeftijd waarop pony’s en paarden belast mogen worden.’ Volgens de partij halen sportpaarden de leeftijd van acht jaar niet eens door teruglopende resultaten.

Teleurstellend


Presentatoren Renze Klamer en Robbert Meeder vroegen Anky om haar mening. “Ja het klinkt allemaal best wel goed. Ik heb een keer met iemand van de partij gesproken en die noemde mijn naam ook in een trainingsmethode. Dus toen vroeg ik: ‘Ben je weleens bij mij op stal geweest? Heb je al eens gekeken naar de methode?’ Nee, dat hadden ze dan niet. Maar mijn naam klonk natuurlijk wel heel interessant in dat hele verhaal. Dat vind ik heel jammer. Want zeker in topsport wij zijn heel de dag druk om te denken: ‘Voelt het paard zich wel lekker? Heeft hij wel goed gegeten? Zit hij wel lekker in z’n vel? Kán hij wel top presteren?’ Want of je nou voetballer, paard of ruiter bent, je moet wel mentaal en fysiek driehonderd procent goed in je vel zitten om een topprestatie te kunnen doen.”

Minimumleeftijd


Over het idee om een minimumleeftijd in te stellen voor de belasting van een paard heeft Anky haar twijfels. “Zo simpel is het niet. Het ene paard is met drie jaar al volgroeid, het andere met vier jaar. Laat je hem in de wei staan tot zijn achtste dan is hij ook niet volwassen. Want als je hem niet laat werken kun je het ook niet opbouwen. Het is heel belangrijk dat je kijkt naar het paard. Kan het paard het aan, heeft hij al wat gedaan? Als ik nu ga voetballen kan ik niet in een keer denken dat ik die negentig minuten zo kan volhouden. Om een paard goed sterk te maken moet hij gewoon een paar keer in de week licht bewegen, en opbouwen.

Ik denk dat het wel goed zou zijn als de partij zich wat meer in het veld zou begeven zodat ze weten waar ze over praten. Ik zeg niet dat ze het helemaal niet weten, maar ik vind het altijd zo kort door de bocht om te zeggen vanaf vijf jaar, want niet elk paard is hetzelfde.”

In het artikel Reacties in beeld: Standpunt Partij voor de Dieren op Bitmagazine.nl delen Bianca Schoenmakers en Stephanie Pardaan ook hun mening over de standpunten van de Partij voor de Dieren.

Bron: Langs de Lijn En Omstreken