070119227_ABFweb
070119227_ABFweb

Partij voor de Dieren wil strengere regels voor stuntpaarden

Nieuws

De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over het toenemende gebruik van filmpaarden. De partij wil strengere regels voor het gebruik van de paarden.


Deze zomer draaien er behoorlijk wat films met paarden in de hoofdrol in de Nederlandse bioscopen. Eén van die films is de Nederlandse productie Redbad. Deze film gaat eind juni in première.

Arjen de Jong van het Hippisch Centrum Muiderberg verzorgde de paarden voor Redbad. “Het was een hele bijzondere productie. We hadden 600 acteurs en 120 paarden tegelijk aan het werk op de set”, zegt hij tegen Editie NL. Ook vertelde hij dat al deze paarden onder streng toezicht stonden.

Werknemers


“Ik zie een paard als een werknemer met vier benen. Ze mogen niet langer dan drie uur werken, daarna wissel ik ze. Over heide galopperen of ruiters die eraf springen kost een paard veel energie, ze moeten kunnen herstellen”, legt de Jong uit.

De Partij voor de Dieren twijfelt of filmpaarden wel altijd goed behandeld worden. Dat is waarom de partij wil dat er strengere regels voor het gebruik van dieren voor evenementen, films en reclamespots komen. De partij vind dat er garantie moet komen dat er geen handelingen met dieren plaatsvinden die strijdig zijn met het natuurlijk gedrag en de aard van het dier en dat dieren vrij blijven van angst en stress.

Digitale dieren


“Als niet aan die voorwaarden voldaan kan worden kan er, wat ons betreft, geen gebruik gemaakt worden van dieren in films. Dat is ook wellicht helemaal niet erg, want met de technieken die tegenwoordig gebruikt worden in films kan men een net zo realistisch digitaal dier gebruiken”, zegt een woordvoerder van de partij.

Ook dierenwelzijnsorganisatie WSPA is het hier mee eens. “Een lastdier is niet per se een dier voor in een film,” zegt een woordvoerder. “Je moet het welzijn van het dier kunnen garanderen. En welzijn is niet alleen genoeg eten, drinken en een goed verblijf verzorgen. Is ook vrij zijn van pijn en stress. Dat laatste is op een set niet altijd te waarborgen.”

Zielig


Sommige stunts gebruikt Arjen de Jong zelf al niet meer, omdat hij deze zielig vind voor het paard. “Er zijn stunts die ik niet doe met mijn paarden. Bijvoorbeeld een ‘Horse pull’. Dan laat je het paard steigeren en trek je het hoofd opzij waardoor ruiter en paard vallen. Ik vind dat zielig.” Deze stunt stond in eerste instantie wel gepland voor de film Redbad. “Dat heb ik de producers van Redbad gelukkig uit het hoofd kunnen praten.”Bron: rtlnieuws