040511152_ABFa4
040511152_ABFa4 Copyright by Jacques Toffi © Naamsvermelding verplicht Credit obligatory Op alle rechtsbetrekkingen van Arnd Bronkhorst Fotografie zijn de Algemene Voorwaarden van de Fotografenfederatie BHN, NVF en GKf van toepassing. Een exemplaar van deze voorwaarden wordt u op eerste verzoek kosteloos toegezonden, of kunt u lezen op onze website. Toepasselijkheid van de algemene voorwaarden van de wederpartij wordt hierbij uitdrukkelijk van de hand gewezen. Our Ge

Beroemde paarden

Nieuws

Sommige paarden hebben hun eigen standbeeld gekregen vanwege significant historisch belang of ongekende prestaties in een bepaalde discipline. Ook zijn er filmsterren onder de paarden. Ze zullen allemaal voor altijd in het collectief geheugen blijven hangen!


Hoeveel beroemde paarden ken jij?


Met deze quiz kun je testen hoeveel beroemde paarden jij al kent. Het gaat hierbij niet om paarden die bekend zijn geworden, omdat ze een record gevestigd hebben waarmee ze in het Guinness Book of Records staan. Maar, deze 15 vragen gaan over bekende paarden uit de geschiedenis, uitblinkers die beroemd werden in diverse disciplines en paarden die beroemd werden doordat ze in een film meespeelden.Wil je na het maken van deze quiz nog wat meer achtergrondinformatie of wil je weten wat de reden is dat deze paarden zo beroemd geworden zijn? Lees dan verder .....


Marengo


Marengo was het lievelingspaard van Napoleon Bonaparte, die meer dan 80 paarden in zijn bezit had. De grijswitte Arabier was klein, maar moedig en betrouwbaar. Hij was vernoemd naar de Slag bij Marengo, waarin het paard als zesjarige door Napoleon bereden werd. De keizer reed ook op Marengo tijdens de Slag bij Austerlitz, de Slag bij Jena, de Slag bij Wagram en de Slag bij Waterloo. Marengo is ook het paard dat op het wereldberoemde schilderij van Napoleon te zien is van schilder Jacques-Louis David. Marengo stierf in 1831, op 38 jarige leeftijd. Het skelet van deze grijze Arabier is vandaag de dag nog te zien in het National Army Museum in Londen. Bucephalus


Bucephalus


Het paard van Alexander de Grote droeg de naam Bucephalus. De legende gaat dat dit paard ontembaar was, omdat het paard bang was van schaduwen op de grond. Alexander de Grote had dit door en liet hem met zijn hoofd naar de zon draaien, zodat zijn schaduw achter hem viel. Sindsdien waren Alexander en Bucephalus onafscheidelijk. Alexander stichtte de stad Budephala, nadat Becuphalus stierf bij de slag bij de Hydaspes.


Incitatus


Incitatus was een succesvol renpaard en het lievelingspaard van de Romeinse Keizer Caligula (die leefde van 37 – 41 na Chr.) en zijn naam betekent vertaald uit het Latijn snel/levendig met betrekking tot een paard in galop. Dat kwam mooi uit, want Caligula was zeer geïnteresseerd in Gladiatorspelen en wagenraces. Hij liet Incitatus daar ook aan deelnemen.


De Keizer verwende zijn paard daarnaast enorm met onder meer een waterbak uit marmer, harnachement van ivoor en een halsband met edelstenen en parels. Incitatus woonde ook in zijn eigen paleis met kostbare meubels. Omdat Caligula vaak uitnodigingen naar hooggeplaatste personen verstuurde uit naam van Incitatus had dit paard uiteraard een gepaste ontvangstruimte nodig. Bij dit soort geldverslindende uitspattingen kreeg Incitatus goudkleurige gerst voorgezet en dronk het dier wijn uit gouden bokalen. De verering van Incitatus door de keizer ging zover dat hij voor het jaar 42 n Chr. zijn zetel in de Senaat over wilde dragen aan zijn paard. Met dit plan om het paard als Consul te installeren beledigde Caligula de Senaat.Moorlands Totilas


Moorlands Totilas is een hengst met een enorm talent voor dressuur. Hij heeft inmiddels al twee wereldrecords op zijn naam staan; eentje in de Grand Prix en eentje in de Kür op muziek met 90.70%. Daarnaast heeft de hengst tijdens het EK in Windsor 2009 met het Nederlandse team een Europese Titel gewonnen en werd hij ook individueel Europees Kampioen in de Kür met Edward Gal. In oktober 2010 werd Totilas verkocht aan de Duitse paardenhandelaar Paul Schockemöhle.


Bonfire en Salinero


Anky van Grunsven heeft inmiddels veel paarden naar de top van de dressuur gereden en uitgebracht op verschillende wedstrijden. De twee bekendste en beroemdste dressuurpaarden die ze onder het zadel heeft gehad zijn toch wel Bonfire en Salinero.


Bonfire was een bruine Oldenburger ruin met een stokmaat van 1.72 meter. In 1985 kwam hij op 2,5 jarige leeftijd op stal bij Anky van Grunsven. De 17-jarige Anky vond Bonfire prachtig en de ruin kwam voor ruim 20.000 gulden naar Erp. Toen Anky stopte met Prisco werd Bonfire haar wedstrijdpaard. Niet onverdienstelijk, want Bonfire is met Anky meervoudig Olympisch medaillewinnaar geworden en behaalde vele Nationale en Internationale overwinningen. Op 24 maart 2002 nam Bonfire tijdens Indoor Brabant officieel afscheid van het publiek. Hij genoot van zijn pensioen op de weides in Erp samen met zijn Shetlander-maatje Jolly Jumper. Bonfire overleed op 23 oktober 2013.


Salinero is een donkerbruine ruin van 1,76 meter. Hij is opgenomen in Hannoveraanse stamboek en gefokt bij Horst Bünger. Salinero kwam in 2001 op stal in Erp en bij Anky van Grunsven. Samen werden ze Olympisch Kampioen, Europees Kampioen, winnaar Championat Aachen, 3 jaar achtereenvolgend winnaar van de Wereldbeker en twee keer Nederlands Kampioen. In de Grand Prix Kür op muziek heeft Salinero het wereldrecord in handen met een score van 87.925%. Ook het wereldrecord in de Grand Prix Spécial staat op zijn naam met 81.33%. In 2013 heeft Salinero afscheid genomen van de wedstrijdsport tijdens Indoor Brabant.Seabiscuit


Seabiscuit was een beroemd racepaard uit de Verenigde Staten. Hij leefde van 23 mei 1933 tot en met 17 mei 1947. Het werd een van de grootste kampioenen ooit, maar dat succes was heel onverwacht. Het was eigenlijk een klein paard waar niemand meer iets van verwachte, totdat Red Pollard en Tom Smith een opvallende trainingsmethode gaan gebruiken en ontdekken dat het een klassepaard is. Seabiscuit wint daarna de ene na de andere race en dit onverwachte succes maakte hem erg populair in de VS aan het einde van de crisis van de jaren 30 (de Grote Depressie).


Red Rum


Red Rum leefde van 3 mei 1965 tot 18 oktober 1995 en was het enige paard dat tot drie keer toe The Grand National wist te winnen. Dit racepaard was een mooie bruine volbloedruin met een klein kolletje. Hij begon zijn racecarrière met het rennen van korte sprintraces. Daarin was hij alleen niet erg succesvol, waardoor hij steeds maar weer doorverkocht werd. Totdat hij in handen kwam van trainer Ginger McCain en met hem voor The Grand National ging trainen. Zijn eerste twee overwinningen, in 1973 en 1974, werd hij gereden door jockey Brian Fletcher. In 1976 werd Fletcher vervangen door jockey Tommy Stack, waarmee Red Rum in 1977 zijn derde overwinning behaalde. Door die winst werd hij een levende legende.


Red Rum heeft zijn hele leven last gehad van een botziekte in zijn hoef. McCain ging elke keer voor dat hij The Grand National moest lopen met hem zwemmen, zodat hij er minder last van zou hebben. Uiteindelijk is Red Rum op 30-jarige leeftijd overleden. Hij ligt begraven op de Aintree Racecourse. Deze plek trekt vandaag de dag nog veel fans.


Phar Lap


Phar Lap is een Engels volbloed, die wordt gezien als een van de beste renpaarden uit de geschiedenis van Nieuw-Zeeland en Australië. De naam Phar Lap betekent “Bliksemschicht“. Hij werd op 4 oktober 1926 geboren in Timaru (een havenstad in de zuidelijke regio Canterbury in Nieuw-Zeeland). Al op twee jarige leeftijd werd hij verscheept naar Australië, want hoewel hij niet van uitzonderlijke komaf was wist hij wel steeds elke wedstrijd te winnen. Dit gaf hem al snel de bijnaam The Wonder Horse. Na het winnen van vele grote wedstrijden in Australië (waaronder later ook de Melbourne Cup), hebben tegenstanders van Phar Lap in 1930 getracht het paard neer te schieten, maar dit mislukte.


Toen hij vijf jaar was werd Phar Lap weer verscheept, ditmaal naar Californië. Het paard was uitgenodigd om mee te lopen in de Amerikaanse races en zou hier eindelijk het grote geld gaan verdienen. Maar, helaas heeft hij slechts één wedstrijd in Amerika gelopen. Plotseling werd Phar Lap erg ziek en hij stierf binnen een paar uur op 5 april 1932. De fans dachten destijds gelijk aan vergiftiging. Bijna tachtig jaar later werd dit bevestigd door de analyse van enkele haren uit de manen van Phar Lap. Dit onderzoek toonde aan dat het paard werd vergiftigd met arseen. Wie het paard dat aangedaan had, is nooit bekend geworden.


In totaal heeft Phar Lap van de 51 wedstrijden, waar hij in zijn korte leven aan deelnam, 37 keer de eerste prijs weten te behalen en in 5 wedstrijden eindigde hij als tweede of derde.Paledo


Paledo was een bruine Gelderse KWPN-ruin, die jarenlang het belangrijkste paard in het vierspan van de succesvolle Nederlandse menner IJsbrand Chardon was. Hij werd standaard linksvoor ingespannen en mede dankzij zijn wendbaarheid en controle werd IJsbrand in 1988 en 1992 wereldkampioen. De laatste wedstrijd van Paledo was in Aken in 1997. Toen is hij op 20-jarige leeftijd met pensioen gegaan. In februari 2004 overleed de ruin.


Zenith


In 2014 werd de Nederlandse springruiter Jeroen Dubbeldam met Zenith zowel met het Nederlandse team als individueel Wereldkampioen in het Franse Caen tijdens de FEI World Equestrian GamesTM , gevolgd door de Europese titel, eveneens met het team en individueel in Aken 2015. In 2014 maakten zij ook deel uit van het Nederlandse team dat de FEI Nations Cup Finale won in Barcelona. Zenith is op 17 maart 2019 op 15-jarige leeftijd met pensioen gegaan door tijdens The Dutch Masters in de Brabanthallen afscheid te nemen voor publiek. Vervolgens is bij dit afscheid cadeau door het Springpaarden Fonds Nederland (SFN) gedaan aan Jeroen Dubbeldam.Hollywood Dun It


Hollywood Dun It is een van de grootste legendes van reining. Hij werd geboren in 1983 en won net onder de $ 66.000 in de Show Arena. Hij trok voor het eerst de aandacht in 1986, toen hij NRHA Futurity Reserve-kampioen werd. Andere successen volgden: hij werd NRHA Derby Champion en Superstakes Champion.


In 1988 werd hij ingezet als dekhengst en zijn eerste veulens brachten al meer dan $ 350.000 op. Op 16-jarige leeftijd werd hij NRHA Million Dollar Sire. Het was verder de eerste hengst die de barrière van $ 4 miljoen oversloeg en werd later de eerste met $ 5 miljoen en $ 6 miljoen. Zijn veulens hebben een enorm talent en atletiek om te kunnen remmen. Qua bouw en hoofd zijn het allemaal gewoon onmiskenbare Dun It’s. Hollywwod Dun It is opgenomen in zowel de AQHA als NRHA Hall of Fame, bekijk ook even deze video. In maart 2005 moest Hollywood Dun It op 22-jarige leeftijd worden geëuthanaseerd.


Colonels Smoking Gun


Colonels Smoking Gun ook wel Gunner genoemd, was een beroemd westernpaard dat zowel uitblonk in reining als in cutting. Gunner was een sorrel overo met splash overo als bijbehorend kleurpatroon. De hengst wist zelf bijna $175.000,- aan prijzengeld in zijn carrière te winnen en werd ook nog eens een ‘million dollar shire’. In 2003 werd Gunner in opgenomen in de NRHA Hall Of Fame. Op 20-jarige leeftijd is hij overleden.Hidalgo


Hidalgo is twee keer verfilmd, waarbij het gaat om mogelijke verfilmingen van een waargebeurd verhaal. Alleen bestaan er twijfels over of het verhaal waar is. Dit omdat bewijzen dat Hidalgo inderdaad de 3000 mijl heeft afgelegd en de 1.000 jaar oude ‘Ocean of Fire’ race heeft gewonnen ontbraken. Het hele bestaan van deze race is tevens onzeker.


Het verhaal speelt zich in ieder geval af in 1890 en de hoofdrollen zijn weggelegd voor Frank Hopkins en zijn vosbonte mustang hengst Hidalgo. Door de film heen wordt er behoorlijk gespot met de afkomst van Hidalgo, want het is namelijk een kruising en dus een bastaard volgens vele sjeiks. Die kan het nooit winnen ten opzichte van de zuivere Arabische paarden die deelnemen. Grappig om te weten is dat Hidalgo eigenlijk ‘noble one’ of terwijl ‘zuiver bloed’ betekent en in het ‘wilde western’ stond dit paardenras toen al bekend als onverslaanbaar op een lange afstandsraces.


Dat komt goed uit, want Frank Hopkins wordt in de film door een sjeik uitgedaagd om in het Midden-Oosten mee te doen aan een gevaarlijke lange afstandsrace van 3000 mijl. Deze race, die al 1.000 jaar werd gehouden, noemde men de ‘Ocean of Fire’. Het had deze naam omdat je midden in de woestijn in een vuurzee zat. Velen overleefden de race niet, maar won je die wel dan won je heel veel geld. Ondanks dat iedereen Hidalgo onderschat t weet de mustang samen met ‘cowboy’ Frank Hopkins toch de woestijn snel te doorkruisen en wint hij de race van alle Arabische paarden.


Trigger


Een bekend paard op de televisie was Trigger, die vele rollen aan de zijde van Roy Rogers vertolkte. In twintig jaar tijd verscheen Trigger in 81 films en 100 episodes van de Roy Rogers Show. Het paard kon onder andere dood neervallen als er een schot klonk en weer opstaan na het fluitsignaal van cowboy Roy. Trigger, geboren in 1932, verliet de wereld op een mooie leeftijd van 33 jaar.


Domero en Blanco


Shadowfax, in het Nederlands ‘schaduwvacht’, is een fictief paard dat voorkomt in de ‘Lord of the Rings’ trilogie van J.R.R. Tolkien. Shadowfax is daar de ‘prins van de paarden’ en het is een ontembare hengst met een schaduwachtige kleur grijs. Dit maakt hem in het donker vrijwel onzichtbaar. Shadowfax wordt uiteindelijk zonder zadel en hoofdstel bereden in de film door tovenaar Gandalf. Hij zorgt ervoor dat Gandalf op cruciale momenten op tijd ergens kan arriveren.


In de films spelen twee Andalusiërs de rol van Shadowfax. Dit zijn Domero en Blanco. Een leuk trucje van Blanco is dat deze op commando kan steigeren. Dit paard werd dan ook voor veel verschillende scènes ingezet; zowel voor actiescènes als voor de rustige scènes waarin hij dient al rijdier van Gandalf.


Ariaan


Het paard uit The Legend of Zorro die Tornado speelt in de film, komt gewoon uit Nederland. Het is een Fries paard met de naam Ariaan. Om in de film Tornado te kunnen spelen, heeft het paard allerlei trucjes aangeleerd gekregen. Boer Attema is de eigenaar van Ariaan. Hij heeft nog meer Friese paarden staan en leent wel vaker één van deze zwarte paarden uit aan Amerikaanse filmproducenten.


Friese paarden spreken aan, omdat ze gitzwart zijn en lange manen hebben. Daarnaast is de stokmaat een groot voordeel, want Antonio Banderas bijvoorbeeld is zelf niet zo groot. Op een heel groot paard zou hij er op het witte doek heel klein uitzien. Met Ariaan was dit in verhouding en dat maakte hem geschikt voor de opnames.Nog meer beroemde paarden...


Uiteraard zijn er nog veel meer bekende en beroemde paarden op te noemen. Een vrij uitgebreide lijst vind je hier en aanvullend is deze blog ook leuk om te lezen.


Bron: Bitmagazine.nl

171002102_ABFweb
110202165_ABFweb
140422121_ABFweb
160823070_ABFweb
091104311_ABFa4
010326356_ABFa4