kind 2 foto digidiede (Large)
kind 2 foto digidiede (Large)

Oude varkensschuur wordt splinternieuw paardentheater

Fun

Marianne Scherps uit Beltrum timmert stevig aan de weg als docente vrijheidsdressuur, bedenker van circusacts met paarden en pony’s, trainer van filmpaarden en hippisch bezigheidstherapeute. En nu komt eindelijk ook de droom uit die ze al dertig jaar lang koestert: een heus paardentheater.

Marianne Scherps glimt van trots, maar hoe lyrisch ze ook is over haar paardentheater, Marianne wuift werkgever Marian Klein-Gebbinck en haar team alle eer toe. “Zij hebben mij en mijn ‘regenboogkudde’ van 18 paarden en pony’s in 2018 liefdevol opgenomen in hun midden. Op het 6 hectare grote Landgoed ‘t Hulsevoort te Beltrum richtten we ruime paardenweiden in en stampten een grote buitenbak uit de grond. Voortaan zouden kinderen en jongvolwassenen met een beperking hier ook therapeutisch kunnen paardrijden. Aanvankelijk lag het in de bedoeling de voormalige varkensstal om te bouwen tot een binnenbak, maar ik flapte eruit: zullen we er een circustheater van maken? Ik had echt het gevoel: nu kan het. Nu ben ik op de juiste plek en nu ga ik het doen ook.”

‘Therapeuteren’ met pony’s & paarden

Op Landgoed ‘t Hulsevoort maakt Marianne deel uit van het Kumufit-team. Kumufit staat voor KUnst, MUziek en FITness. “Paarden passen daar naadloos in, het zijn geboren therapeuten”, aldus Marianne. 

“De ochtend-activiteiten met paarden bestaan uit hooi geven en mesten, maar ook uit het leren duiden van wat die mest onthult over de gezondheidstoestand van het paard. De mensen leren daarnaast hoe om te gaan met wezens die net zo gevoelig zijn als zij. De overeenkomsten zijn frappant. De één komt meteen knuffelen, de ander houdt eerst even afstand. Treft een kind een afstandelijk paard dan zeg ik: prima, dat paard mag zijn wie het is, net zoals jij mag zijn wie je bent. Voordeel van paarden is dat ze nooit in een oordeel blijven hangen, dat ze heel vergevingsgezind zijn en haarfijn aanvoelen hoe de vlag erbij hangt. En weet je wat? Ze zullen alles in het werk stellen om jou bij te staan en zonodig troost te bieden. Onvoorwaardelijk. Is dat niet prachtig?”

Vrolijke oortjes

Onder het borstelen keuvelen de kinderen met hun pony, waarbij er soms hele verhalen loskomen. Ook die informatie gebruikt Marianne. “Kijk eens naar zijn oortjes! Als jij een heel mooi verhaal vertelt, staan die heel vrolijk. Loop jij te schelden over een nare dag op school dan laat je pony zijn hoofd een beetje zakken. Laat je spanning los, zegt hij dan. Er is nu niks meer aan de hand. Als het kind dan begint te huilen en om de nek van de pony gaat hangen, blijft deze heel rustig en troostend staan. Toe maar, gooi het er maar uit. Zo’n kind klaart dan zienderogen op. Pas daarna is het tijd om op te zadelen en te rijden.” 

Fantasiewereld

Hoewel het Paardentheater pas op 13 april officieel zijn poorten opent, heeft Marianne al diverse keren proefgedraaid. “Het was zo gaaf om die kinderen te zien genieten! Hoe mooi is dat als je muziek, licht en kleureffecten met paarden kunt combineren? Je peilt de stemming en past aan de hand daarvan je speciale effecten aan. Iemand die dol op de natuur is krijgt vogelgeluiden te horen, groen licht te zien en een Peter Pan kostuum aan. Zo’n kind ligt dan heel ontspannen op de rug van de pony en gaat helemaal op in die sfeer. Een andere keer kies je voor een ‘Frozen’ sfeertje: blauw, wit en zilverkleurig licht met sneeuwvlok effecten. Trek zo’n kind een Frozen-jurk aan, draai het liedje’Let it go’ en het kind, dat normaliter helemaal opgesloten zit, komt ineens los en begint spontaan mee te zingen. En dan zit het ook nog op een pony met regenboogkleuren in de manen en een hoorn op zijn voorhoofd.”

Tijdreizen

Ook bij volwassenen met burn-outs werkt de ‘paardentheater aanpak’, weet Marianne inmiddels uit eigen ervaring. “Die mensen zijn in alles vastgelopen en kunnen zich in een fantasiewereld heerlijk uitleven. Dat daar ook onder volwassenen behoefte aan is blijkt wel uit het fenomeen ‘tijdreizen’, dat steeds populairder wordt. Tijdreizigers maken gebruik van kostuums en accessoires om een bepaald personage uit een bepaalde periode of om idee uit te beelden, buiten het podium om. In de huid van iemand anders te kruipen is een heerlijke vorm van ontspanning. En wij doen dat dus elke week!”

Opening

Op maandag 13 april -tweede Paasdag- is het zover. Dan opent burgemeester van Oostrum van Berkelland het Paardentheater in Beltrum. “We gaan een verlaat carnavalsspringconcours houden”, verklapt Marianne. “Super laagdrempelig. Mensen die niet hoog durven te springen en geen paard hebben maar toch iets willen doen mogen hun cavia, konijn of hond meenemen. Om 12.00 uur gaan we van start. Verder hanteren we geen vaste tijden, want gaat het mis dan start de combinatie gewoon nog een keertje. Geen stress. Geen prestatiedrang. Gewoon lol met je knol en pret met je Shet. O ja, we zijn nog op zoek naar iemand die een opvouwbare tribune wil doneren.”

Bron: Persbericht/Margriet Markerink

paard 1 foto digidiede (Large)
tijdreiziger 1 foto Margriet Markerink (Large)
kind 1 foto digidiede (Large)
tijdreiziger 4 foto Margriet Markerink (Large)