from samntha howells
from samntha howells

Paardennieuw(s)jaarquiz 2020

Nieuws

Het jaar 2020 was voor iedereen een ongewoon jaar, maar het zit er bijna op; nog één dag te gaan. Een mooie tijd voor een nieuw(s)jaarsquiz, maar dan eentje speciaal voor alle paardenliefhebbbers. Test kortom hoe goed je dit jaar hebt opgelet als het gaat om al het paardennieuws dat in 2020 de revue is gepasseerd.


Hoeveel weet jij nog?


Test je kennis over al het paardennieuws in 2020. Voor elke maand is er één vraag, waarbij het kan gaan om nationaal of internationaal nieuws. Succes, doe je best in deze quiz:Stop met scrollen als je bovenstaande quiz nog niet gemaakt hebt, want hieronder wordt uitleg gegeven over de antwoorden van deze paardennieuw(s)jaarsquiz. Via links kun je tevens het originele nieuwsbericht lezen.Januari


Het goede antwoord = Het Parool en de Volkskrant. Deze kranten publiceerden twee opinieartikelen, waarmee de paardensport negatief in het nieuws kwam omtrent dierenwelzijn. De opinies waren niet gestoeld op feiten of onderzoeken, maar bereikten wel een groot publiek.


Anky van Grunsven is hierop bij talkshow Op1 aangeschoven en heeft ook in De Telegraaf weerwoord en een positief tegengeluid gegeven. Later heeft Het Parool ook een artikel gepubliceerd, waarin eveneens een positief tegengeluid over de paardensport is gegeven.


Februari


Het goede antwoord = schilder George Stubbs, paard ‘Whistlejacket‘. Schilder George Stubbs specialiseerde zich in het schilderen van paarden; vaak levensecht en met een fascinatie voor de anatomie van paarden. De komst van dit schilderij naar Nederland was uniek en bijzonder, want dit was de eerste keer dat het werk de National Gallery in Londen verliet om op het Europese vasteland tentoongesteld te worden.


Lees meer hierover op: de website van het Mauritshuis en de NOS.


Maart


Het goede antwoord = Trainers en veeartsen, die door middel van doping het uithoudingsvermogen van de paarden wilden vergroten. Dit terwijl het gebruik van doping averechts werkt en schadelijk voor de gezondheid is. Het kan leiden tot blessures, hartproblemen of zelfs het overlijden van paarden. Meer lezen over dit grote dopingschandaal; NOS.


April


Het goede antwoord = Grand National, Red Rum. De Grand National, één van de meest iconische paardenraces ter wereld die jaarlijks op de Aintree Racecourse nabij Liverpool verreden wordt, is dit jaar virtueel gehouden en live uitgezonden op tv. De opbrengst ervan is dit jaar naar de bestrijding van het coronavirus gegaan.


Sinds 2017 wordt er een virtuele race gehouden voorafgaand aan de echte race om al een indicatie te krijgen van welk paard kanshebber is op de winst. Dit jaar was het dus de enige race die door kon gaan en deden er 40 paarden virtueel mee.


Het gebruik van de computer gaf ook nieuwe mogelijkheden, want de winnaar van afgelopen twee edities Tiger Roll kon het virtueel ineens opnemen tegen Red Rum. Dit racepaard is al in 1995 overleden, maar virtueel maakt dat niet uit. Het was een heuse virtuele krachtmeting, want net als Tiger Roll wist ook Red Rum twee keer de Grand National achtereenvolgend te winnen. Ze zijn de enige racepaarden die dat ooit gepresteerd hebben.


Meer lezen of het Studio Sport Document: De Erfenis van Red Rum bekijken, kan via: NOS.


Mei


Het goede antwoord = 152 miljoen. De Sectorraad Paarden is in gesprek gegaan met het ministerie over financiële steun, omdat ook de paardenbranche hard geraakt is door de coronacrisis. Doordat aangesloten organisaties in beeld hebben gebracht hoe groot de financiële schade is door deze te onderbouwen kon een optelling gemaakt worden om de totale financiële schade te berekenen. Deze kwam dus uit op ruim 152 miljoen. Zie ook: het artikel hierover op de website van de KNHS.


Juni


Het goede antwoord = Elektrische sporen. Springruiter Andrew Kocher is inmiddels geschorst, maar wordt ervan verdacht dat hij een haast onzichtbaar systeem heeft gebruikt om elektrische schokken naar de flanken van zijn paard te sturen. De drukknop om de schok toe te dienen, zou hij daarbij verborgen hebben in zijn handpalm en de stroomdraden liepen daarbij door zijn rijbroek heen naar zijn laarzen toe.


De beelden die het Franse paardenblad Grandprix dit jaar toonde van het gebruik van elektrische sporen door Andrew Kocher zijn al uit 2018 en 2019, maar pas dit jaar is er dus een klokkenluider geweest die de zaak aan het licht heeft gebracht. Lees meer op: NOS.


Juli


Het goede antwoord = Dat de regering het paardrennen weer toestond, omdat ze weer inkomsten wilden hebben. Dit heeft alles te maken met het coronavirus, dat ook in Mexico de paardenraces in de 1ste coronagolf voor vier maanden platlegden. De jockeys hadden hierdoor geen enkele vorm van inkomsten meer en trokken dit niet langer. Zie de video van het protest via: NOS.


Augustus


Het goede antwoord = De tweede plek. Duitsland wist Nederland nipt te verslaan in het eindklassement. Na Nederland volgde op de derde plek Polen. Lees het artikel erover op: KNHS.


September


Het goede antwoord = Het West-Nijl virus. In Nederland werd in september voor het eerst bij een grasmus het West-Nijl virus geconstateerd. Dit virus wordt door muggen overgebracht. Zowel mensen als paarden kunnen erdoor geïnfecteerd raken.


Paarden met het West-Nijl virus vertonen griepachtige symptomen, zoals; sloom, koorts, slecht eten of niet willen eten. Soms wordt ook blindheid, tandenknarsen en koliek gezien. Bij de ergste reactie op het virus vertoont een paard neurologische verschijnselen, zoals spiertrillingen aan hoofd en nek, ataxie (soort van ‘dronken’ lopen), vage kreupelheid, moeilijk slikken en veranderingen in het gedrag. De afloop kan bij een besmetting fataal zijn.


Oktober


Het goede antwoord = De Vuelta. De Vuelta is een meerdaagse wielerwedstrijd in Spanje. De slotafdaling werd in oktober verstoord door loslopende pony’s. Bekijk op NOS de beelden.


November


Het goede antwoord = De FEI heeft het trimmen van de tastharen van wedstrijdpaarden vanaf 2021 verboden. Op 23 november 2020 werd deze regel aangenomen, omdat het weghalen van de tastharen de sensorische vaardigheid van een paard vermindert.


December


Het goede antwoord = 25%. Vereniging Eigen Paard heeft dit jaar gezien dat meer Nederlanders een pony of paard voor recreatief gebruik aangeschaft hebben. De toename ten opzichte van vorig jaar is maar liefst 25%. Daarbij speelt mee dat door de coronacrisis mensen meer tijd en financiële middelen geeft, waardoor de stap kleiner is om eigen paard of pony aan te schaffen.


Bron: Bitmagazine.nl 

120719766_ABFweb