Dag van het Oudere Paard
Dag van het Oudere Paard

10 verzorgingstips voor oudere paarden

Welzijn Oudere paarden Verzorging Veterinair Voeding

Een ouder paard heeft net wat meer zorg en aandacht nodig dan een jonger dier. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij de verzorging van oudere paarden? De Paardenkamp in Soest heeft 120 oude paarden en pony’s. Van De Paadenkamp krijg je 10 tips voor de optimale verzorging van paarden op leeftijd.


Gabrielle en Ysbrand. Foto: Ilona van Egdom  

Tips voor de verzorging van oudere paarden:

  • Gebit

    Het gezond houden van het gebit is heel belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat je paard zo lang mogelijk ruwvoer kan blijven eten en dat is ook voor een ouder paard het allerbelangrijkste op het gebied van voeding. Zorg daarom dat je de aftakeling van het gebit zo lang mogelijk uitstelt. Laat ieder jaar een paardentandarts naar de tanden van je paard kijken, en begin hier al op jonge leeftijd mee. Zo voorkom je dat er problemen ontstaan.
  • Rantsoen

    Zorg voor goed passend rantsoen. Maak bijvoorbeeld een voeranalyse van het (ruw)voer dat je je paard geeft. Zorg dat je goed weet wat er in het voer zit, zodat je niet te snel over hoeft te gaan op krachtvoer. Vooral bij oudere paarden is het belangrijk te letten op het eiwitgehalte. Een ouder paard heeft meer eiwitten nodig voor spieropbouw en om nieuwe darmcellen aan te maken. Het eiwitgehalte in ruwvoer neemt de laatste jaren af, maar een ouder paard heeft het echt nodig.
  • Vezels

    Eet je paard weinig ruwvoer? Dan kan geweekte pulp voeren een goede oplossing zijn, zo krijgt hij toch voldoende vezels binnen. Geef hem bijvoorbeeld tarwezemelen om de calcium-fosvor verhouding op peil te houden.
  • Observeer eetgedrag

    Controleer ook regelmatig hoeveel voer je paard eigenlijk opneemt. Vooral in een kudde zie je niet goed wie wat eet. Kijk dus goed wat je paard eet en ook hoe hij eet. Zet je paard bijvoorbeeld eens apart tijdens het eten en observeer hem. We zien vaak dat als een paard ouder wordt, hij in de rangorde zakt. Een ander, dominanter paard jaagt hem weg, waardoor jouw paard geen kans meer heeft om te eten. Als de eettijd toeneemt omdat hij minder goed kan kauwen, heb je kans dat een ander paard zijn eten opeet. Houd het kuddegedrag dus goed in de gaten en controleer of de zwakste paarden ook genoeg binnenkrijgen.
  • Slobber

    Komt je paard uiteindelijk toch in een fase waarin hij geen harde brokken meer kan eten, schakel dan over op slobber. Dit zijn natgemaakte brokken gemengd met tarwezemelen. Je doet er water bij, zodat ook een paard met een slechter gebit goed kan blijven eten.
  • Wormbesmetting

    Vergeet niet om regelmatig de wormbesmetting te testen. Door een mogelijk verminderde weerstand is de kans op wormbesmetting groter, zeker als je het vergelijkt met jongere paarden. Controleer dit bij een ouder paard zeker om de 10 weken.
  • Hoefverzorging

    Besteed ook voldoende aandacht aan de verzorging van de hoeven. Door mogelijke slijtage van gewrichten is een afwijkende stand van de hoeven een risico. Dit kan namelijk pijnlijk zijn voor een paard met bijvoorbeeld artrose. Laat de hoefsmid daarom regelmatig komen om je oudere paard te bekappen, dit hangt een beetje van de groei af. We adviseren om de hoefsmid ongeveer om de 10 weken te laten komen.
  • Check PPID

    Vermagert je paard, ondanks dat hij goed eet? En drinkt hij meer? Of zie je een verandering in zijn vacht? Dit kunnen symptomen zijn van PPID, vroeger Cushing genoemd. Je paard kan bijvoorbeeld erg veel moeite hebben met verharen of heeft last van behoorlijke spierafname. Hoefbevangenheid is een van de ergste complicaties van PPID, maar er is een medicijn om zulke complicaties te voorkomen. Als je symptomen ziet, schakel dan dus altijd een dierenarts in. Er is een bloedtest ontwikkeld waarmee de diagnose gesteld kan worden of doe zelf de PPID check via de website van De Paardenkamp.
  • Weerstand

    Houd verder ook rekening met een algemene verminderde weerstand van je oudere paard, waardoor mok, rainrot en andere kwaaltjes op de loer liggen. Een goede tip om zijn vacht in optimale conditie te houden is om lijnzaadolie toe te voegen aan het rantsoen.
  • Beweging

    Net als bij oudere mensen is beweging misschien wel het allerbelangrijkste voor oudere paarden. Het einde van de winter is vaak een moeilijke periode, omdat veel paarden dan langer stil hebben gestaan. Zonlicht, frisse lucht, beweging en jong, mals gras wekt oudere paarden weer helemaal tot leven. Ook zij zijn dan echt aan voorjaar toe! Kijk natuurlijk wel goed naar wat voor gras je hebt staan. Beheer je weiland goed en geef je paard zoveel mogelijk tijd in de wei. Loopt je paard in een kudde? Op zich is dat heel goed voor de interactie en beweging, maar houd wel de rangordes in de gaten.

Wist je dat op 17 juni de Dag van het Oudere Paard georganiseerd wordt bij De Paardenkamp? Daar kreeg je nog meer tips over het verzorgen van je senior. Ook zijn er allerlei andere leuke en interessante lezingen over paarden en alles wat ermee samenhangt.

Gabrielle en Ysbrand
6369791
6370481