Afbeelding

5 oefeningen voor een gebalanceerde en verzamelde galop

Training Dressuur Opvallend

Er zijn maar weinig paarden die geboren worden met een gebalanceerde galop. De Amerikaanse, internationale eventingruiter Ashley MacVaugh geeft tips hoe je de balans van je paard kunt trainen, zodat je uiteindelijk een verzamelde galop kunt rijden.

“Jonge of groene paarden hebben nog te weinig kracht om zichzelf in een ritmische galop te houden”, legt Ashley MacVaugh uit. “Een paard blijft in draf beter in balans, aangezien hij zijn benen in deze gang diagonaal beweegt. Maar de galop is drietakt, dit betekent dat het paard zijn volledige lichaamsgewicht moet dragen op zijn buitenste achterbeen op het moment dat hij afzet. Je moet een paard de tijd geven om kracht op te bouwen om zichzelf in galop te houden.”
Met de volgende oefeningen train je stap voor stap je paard naar een verzamelde galop.

Oefening 1

Begin met een volte van 20 meter in draf, op de hand die voor je paard het makkelijkste is. Galoppeer aan en blijf op deze volte. Het rijden van de volte moedigt je paard  aan om zichzelf te dragen en de buiging helpt om je paard licht in te mond te houden. Houd je schouders laag en blijf middenin het zadel, terwijl je heupen de beweging van de galop volgen. Houd licht contant met het bit en geef je paard niet de kans om te gaan hangen aan de teugels. Hij moet leren om zelf balans te krijgen.
Zodra de galop uit balans raakt of gehaast wordt, maak je de overgang terug naar een verzamelde draf. Stuur je paard op een kleine volte als hij gaat ‘rennen’ in draf. Het is niet erg als de galop maar een halve volte was, je wil namelijk alleen een correcte galop. Het is ook prima als het een hele volte duurt voor je paard weer een ritmische draf heeft, maar hij moet je hulpen wel accepteren.
Zodra je paard weer een stabiele draf heeft, spring je weer aan in galop en herhaal je de oefening. Na een tijdje kan je de stukken galop langer maken en de momenten dat je draaft korter. Na een aantal weken oefenen moet je paard een aantal voltes correct galopperen, voordat je terug naar draf gaat. Het paard reageert scherper op de hulpen en  wisselt gemakkelijk tussen galop en draf. Nu kan je moeilijkere oefeningen gaan doen, als voorbereiding op de verzamelde galop.

Oefening 2

Galoppeer een 20 meter volte bij A of C. Neem je paard terug naar draf, rijd nogmaals de volte en verander van richting bij X. Draaf weer een volte van 20 meter aan de andere kant van de rijbak en rijd dezelfde volte vervolgens in galop. Herhaal deze oefening en verander iedere keer van richting bij X, na een volte gedraafd te hebben. Als het rijden van deze ‘acht’ goed gaat, kan je de stukken draf voor X steeds korter maken.

Oefening 3

Als de ‘acht’ goed lukt, kan je verder met een slangenvolte met drie bogen. Draaf dit figuur een aantal keer, zodat je gewend bent aan de bochten en het wisselen van richting. Draaf een volte van 20 meter bij A en spring aan in galop als je weer op de korte zijde komt. Rijd de eerste boog van de slangenvolte in galop, ga terug naar draf op de rechte lijn en springt aan in de andere galop voor de tweede boog. Doe hetzelfde met de derde boog en eindig het figuur in draf. Gaat dit goed? Probeer de stukjes draf op de rechte zijde te verkorten.

Oefening 4

Rijd een volte tien meter in draf in een hoek van de rijbaan. Spring aan in galop na deze volte en galoppeer de lange zijde. Rijd wederom een tien meter volte in draf, in de volgende hoek. Herhaal deze oefening door de hele rijbaan. Is dit nog te moeilijk? Rijd dan de volte tien meter in draf twee keer, zodat je meer tijd hebt tussen de galopstukken.

Oefening 5

Na weken, of zelfs maanden, van training kan je de verzameling in de galop introduceren. Rijd weer de 20 meter volte van oefening één, maar deze keer draaf je de halve volte en galoppeer je de andere helft. Oefen deze precieze overgangen keer op keer en verkort geleidelijk de stukken draf. Na een tijdje is je draf nog maar drie passen en zit je de rest van de volte in galop.
Blijf op de cirkel galopperen en bereid je voor om een overgang terug te maken naar draf. Zodra je voelt dat je paard reageert op de overgang terug, geef dan been, ontspan je vingers en blijf galopperen. Wissel deze stukjes verzamelde galop af met echte overgangen terug naar draf, zodat je het nieuwe concept afwisselt met hetgeen wat je paard al kent.
“Als je van plan bent om te gaan springen of dressuurwedstrijden te rijden, is de verzamelde galop een belangrijk onderdeel in je toekomstige training”, zegt Ashley. “Geef je paard alle tijd die hij nodig heeft om het concept te begrijpen en kracht op te bouwen.”
Bron: Horsechannel