Benen
Benen Foto: Frank Sorge

4 Oefeningen om flegmatieke paarden te motiveren

Training Opvallend Dressuur

Het liefst rijden we op een paard dat goed voorwaarts en aan het been is, maar er zijn ook paarden waarbij je het gevoel krijgt dat drijven nauwelijks effect heeft. 

Schrijver en paardenfitness-expert Jec A. Ballou geeft je vier oefeningen om een ongemotiveerd en/of flegmatiek paard weer enthousiast te maken.

Lui of traag?

Natuurlijk is het in de eerste plaats belangrijk om uit te sluiten dat je paard ergens last van heeft, vertelt Ballou. Als je paard normaal altijd voorwaarts is en nu ineens sloft, schuilt daar waarschijnlijk meer achter dan een gebrek aan motivatie. Ook bij paarden die al langer sloffen, kan een lichamelijk probleem de oorzaak zijn. Laat in dat geval een fysiotherapeut of osteopaat naar het paard kijken.

Er is een verschil tussen paarden die lui zijn en paarden die van zichzelf gewoon wat kalmer zijn. Sommige paarden hebben simpelweg meer tijd nodig aan het begin van de training om wakker te worden. Pas op het moment dat je bij elke pas aan het drijven bent en het gevoel krijgt dat je harder aan het werk bent dat je paard, kun je volgens Ballou spreken van luiheid.

Een paard wordt niet uit zichzelf lui. Dat is vaak het resultaat van verkeerd trainen, zoals lange tijd geen zwaar werk van een paard verwachten of juist teveel vragen in één keer. Hierdoor kan een paard ongemotiveerd raken. Door afwisselende oefeningen te doen tijdens je training, kun je een paard zijn motivatie en werklust terug laten krijgen. Omdat niet alle paarden hetzelfde zijn, is niet elke oefening dé ideale oplossing voor ieder paard. Probeer daarom verschillende oefeningen uit en kijk welke het beste effect heeft.

Oefening: Hangbahn

Veel paarden worden lui omdat ze langdurig in dezelfde gang of hetzelfde tempo moeten lopen in een ruimte zonder variatie (een bak). Door de omgeving van je training af te wisselen, houd je de training interessant voor je paard én voor jezelf. Ballou raadt de zogenaamde ‘Hangbahn’-oefening aan: training op een matig hellende ondergrond. Door te rijden op een helling leer je het paard zijn positiezin goed te gebruiken, oftewel het bewust worden van waar zijn benen zich bevinden ten opzichte van zijn lijf.

In ons vlakke land kan het moeilijk zijn om een helling te vinden die geschikt is om over te rijden, laat staan één waarop je dressuuroefeningen kunt uitvoeren. Gelukkig kan alleen een verandering van omgeving al een aanzienlijk effect op je training hebben. Ga eens dressuuroefeningen doen in een weiland of oefen je stelling en buiging tijdens een buitenrit.  Buitenrijden is volgens Ballou belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je paard, zowel mentaal als fysiek.

Oefening: Intervaltraining

Overgangen rijden kan helpen om je paard meer aan het been te maken. Maak duidelijke plaatsen in de bak waar je overgangen wil gaan rijden: plaats bijvoorbeeld meerdere pionnen op ongeveer 10-15 meter van elkaar. Bij de eerste pion moet je paard verruimen of versnellen, bij de tweede juist vertragen of verzamelen. Doordat de versnellingen en vertragingen zo duidelijk zijn afgebakend, zal je paard op een gegeven moment gaan meedenken en al vóór de pionnen zijn tempo aanpassen. Dit is waar je naartoe wil werken. Herhaal de oefening in alle gangen en vergeet niet te variëren bij de tempowisselingen.

Als je paard met deze oefening ongemotiveerd blijft, kan een ‘hardloopbuddy’ uitkomst bieden. Laat een meer voorwaarts paard naast het luie paard lopen en dezelfde oefeningen doen. Grote kans dat je paard niet wil achterblijven als hij tijdens een sprintje door een ander wordt ingehaald!

Oefening: Galopvierkant

Deze oefening is nuttig voor paarden die snel terugvallen uit de galop. Plaats vier balken in de vorm van een vierkant en zorg dat ze ongeveen de lengte van één galopsprong uit elkaar liggen. Het is de bedoeling dat je recht aan komt galopperen, de eerste galopsprong precies over de eerste balk maakt, met vier benen in het midden van het vierkant landt en dan over de laatste balk galoppeert.

Omdat je galoppeert met een duidelijk zichtbaar doel, zal het voor je paard steeds gemakkelijker zijn door te galopperen. Bovendien wordt hij door de afstand van de balken gedwongen een regelmatig galopritme aan te nemen, waardoor zijn galop stabieler en beter gebalanceerd wordt.

Oefening: Balkenparcours

Waarschijnlijk rijd je tijdens je training al wel eens over balkjes of cavaletti. Hoewel dat heel nuttig is, helpt het voor een ongemotiveerd paard minder om steeds op dezelfde manier over hetzelfde rijtje heen en weer te draven. Verspreid de balken daarom door de bak, op willekeurige plaatsen, afstanden en hoogtes. Hierdoor moeten jij en je paard steeds alert blijven: simpelweg een rondje sloffen is er niet meer bij.

Bron: HorseChannel