LDR Rollkur rond kort
LDR Rollkur rond kort

Rollkur en vrijspringen veulens/jaarlingen schending dierenwelzijn

Welzijn Horsemanship Wetenschap

Het Duitse ministerie van Landbouw heeft vandaag de nieuwe richtlijnen voor dierenwelzijn in de paardensport gepubliceerd. In die nieuwe richtlijnen staat onder andere dat rollkur en hyperflexie schending van dierenwelzijn is en hetzelfde geldt voor het laten vrijspringen van veulens en jaarlingen. Maar ook het barreren van paarden en het scheren van neus- en oorharen staat omschreven als ‘tierschutzwidrig’. 

Richtlijnen geen wet

De ministeriële richtlijnen gelden niet als wet, maar als er door omstandigheden een rechter naar een individueel geval komt te kijken, kan het toch zo zijn dat de richtlijnen rechtsgeldig zijn.

Rollkur

Sönke Lauterbach, secretaris-generaal van de FN, de Duitse paardensportkoepel, laat in een persbericht weten dat hij blij is dat de termen rollkur en hyperflexie opgenomen zijn in de richtlijnen. “We verwelkomen het feit dat er nu een begrippenlijst is waarin bijvoorbeeld termen als rollkur en hyperflexie worden uitgelegd en het is duidelijk dat dit methoden zijn die in strijd zijn met dierenwelzijn.” Het begrip staat als volgt in de begrippenlijst: ‘Overbuiging van de nek of hals als gevolg van de rijden of longeren zeer korte of naar de voorborst
gekrulde hoofd- en halspositie van het paard (zogenaamde rollkur).’

Richtlijn

In de richtlijnen staat concreet: Rijden op een manier die leidt tot hyperflexie van de hals of nek (bekend als rollkur) zijn in strijd met het dierenwelzijn, omdat ze tot aanzienlijke pijn of schade bij paarden leiden.”

Vrijspringen veulens en jaarlingen

In veilingcatalogi en op filmpjes zie je wel eens springende veulens of jaarlingen voorbij komen. Niet meer in Duitsland als de richtlijnen worden gevolgd: “Gerichte training zoals vrijspringen moet worden aangepast aan de leeftijd en is niet geschikt voor veulens en jaarlingen en daarom relevant in het kader van dierenwelzijn.”

Barreren, stroom, scheren van tastharen en oren

Maar er staat nog meer in de richtlijnen als tierschutzwidrig (schending van dierenwelzijn): barreren bijvoorbeeld, maar ook het rijden met electrische sporen of zweep. 

Tastharen

Ook het scheren van tastharen of het uitscheren van de oren wordt in Duitsland gezien als schending van dierenwelzijn. 

Lees hier de complete richtlijnen

Bron: Horses.nl/FN