NCSAH
NCSAH

Interessante opleiding met diepgang: NCSAH

Nieuws
Bastiaan de Recht en Amber Koppen hebben met een geheel eigen visie en achtergrond de opleiding NCSAH opgezet. Niet alleen leren uit de boekjes, maar echt je paard leren begrijpen en trainen. En daarna pas gaan lesgeven.

Biomechanica


In deze opleiding staan de bewegingen, psyche, gezondheid en de samenwerking tussen ruiter en paard centraal. Uniek is dat er diep wordt ingegaan op de biomechanica en functionele anatomie van het paard, waardoor je leert een verantwoord en logisch trainingsplan op te stellen.

Paardenwelzijn


Het is tijd voor een nieuwe generatie hippische instructeurs! Instructeurs die zich zo goed verdiept hebben in het fysieke en mentale aspect van het paard en ruiter, dat zij les kunnen geven op een manier waarbij het paardenwelzijn gewaarborgd is.

NCSAH


Bij NCSAH, de Neo-Classical School for the Art of Horsemanship ben je hiervoor aan het goede adres. De instructeurs onderscheiden zich door de verdieping in en praktische kennis over biomechanica, leerprocessen van ruiter en paard, het beoordelen van het harmonisch bewegen van het dressuurpaard en het dynamisch trainen met oog voor het ‘hoe’, het ‘waarom’ en niet alleen het ‘wat’.

Wat is klassieke rijkunst?


De klassieke rijkunst is het uitgangspunt van de opleidingen van de NCSAH. Maar wat ‘klassiek’ inhoudt, is lastig uit te leggen. Klassieke rijkunst kent vele stijlen, met verschillende ideeën en uitvoeringen. De richtlijnen die eraan ten grondslag liggen zijn echter eenduidig en universeel: het staat voor alles wat streeft naar schoonheid en harmonie binnen de fysieke en psychische mogelijkheden van het paard.

Alles wat daarbuiten valt kan nooit harmonieus zijn. Paarden moeten altijd begrijpen wat ze doen en daar plezier aan beleven. Omdat er door de jaren heen veel kennis over de anatomie, biomechanica en leerprincipes is bijgekomen, hanteert NCSAH de term ‘Neo-classical’.

Dissectie


Niet alleen kennis over de rijkunst is belangrijk: zonder een grote kennis van het paardenlichaam kan een paard niet goed worden opgeleid. Te vaak wordt nog door ruiters en instructeurs gedacht dat ieder probleem rijtechnisch opgelost kan worden. NCSAH maakt een onderscheid tussen problemen van trainingstechnische aard en problemen van fysieke aard. Daarom leer je ook alles over het paardenlichaam, biomechanica en woon je tijdens de opleiding een dissectie bij: we kunnen alleen iets van een paard vragen als hij het begrijpt en fysiek kan uitvoeren.

Tientallen jaren ervaring


Aan de NCSAH wordt sportgericht getraind en veel studenten en docenten komen succesvol uit in de dressuursport. Daarbij is goed en eerlijk paardrijden altijd het streven. De docenten en gastdocenten – waaronder enkele bekende dierenartsen – hebben een schat aan praktijkkennis dankzij tientallen jaren ervaring op het gebied van bewegingsproblematiek, revalidatie en het opleiden van paarden tot het hoogste niveau. Kennis en ervaring die je niet alleen tot het hoogste niveau in de dressuursport brengen, maar vooral de weg daar naartoe plezieriger kunnen maken voor ruiter en paard.

Opbouw opleiding


NCSAH kent een Basistraject van 12 maanden, waaraan het NCSAH diploma Basic Instructor Classical Dressage gekoppeld is. De opleiding bestaat uit verschillende praktijkmodules die je met je eigen paard volgt, webinars en daarnaast ook theorie- en praktijkmiddagen. De opleiding kan op ieders eigen tempo worden gevolgd. Als je het dressuuronderwijs aanvult met springonderwijs is het mogelijk ORUN diploma’s te halen.

Na het volgen van dit traject mag je instructie geven op bedrijven met een veiligheidscertificaat en kan je jezelf verzekeren als instructeur. Daarnaast is er het Sporttraject, waarmee het NCSAH diploma Sports Instructor Classical Dressage te halen is. Ook biedt NCSAH de mogelijkheid om instructeur Werk aan de Hand te worden. In alle opleidingen staan vier dimensies centraal: het paard, de rijkunst, de ruiter en de instructeur. De rijkunst wordt uitgediept aan de hand van de biomechanica van het paard en je krijgt lessen in didactische vaardigheden, waarin de interactie tussen ruiter en instructeur wordt ontwikkeld.

Ansjel van Brakel - NCSAH-instructrice en gastdocent


“Ik kwam bij de NCSAH terecht vanuit m’n interesse voor klassieke dressuur en biomechanica. Er ging een wereld voor mij open. Geen kunstjes maar het hoe, wat en waarom. Je paard leren gymnastiseren met als resultaat een sterker en soepeler paard dat meer in balans is zowel fysiek als mentaal.”

Wat biedt NCSAH nog meer?


Werken aan de hand


Naast de professionele dressuur-opleiding voor trainers en instructeurs, biedt NCSAH nu ook een instructeursopleiding én een jaartraject Werken aan de hand! Het jaartraject ‘Werken aan de hand’ is geen instructeursopleiding, maar is bedoeld voor iedereen die graag het werken aan de hand wil leren. Op correcte wijze leer je in het jaartraject alle fi jne kneepjes van het werken aan de hand, uitgelegd door onze gediplomeerde instructeurs.

The Art of Horsemanship, Bastiaan de Recht


Het eerste boek van de serie ‘The Art of Horsemanship’ is het boek Basistechnieken en concepten van de rijkunst. Hierin legt Bastiaan gedetailleerd én begrijpelijk de basistechnieken en concepten van de rijkunst uit. Voor iedereen een eyeopener, van recreant tot aan sporter op hoog niveau.

Dressag2Learn


Met de online cursussen van Dressage2Learn krijg je biomechanische kennis, trainingstips, weet je hoe je paard leert, hoe je deze gezond houdt en leer je rijden met harmonie!

NCSAH Instructeur worden of op zoek naar instructie? Kijk op https://www.ncsah.nl!