Oostvaardersplassendiscussie
Oostvaardersplassendiscussie

Anky geeft ongezouten mening over Oostvaardersplassendiscussie

Nieuws

Dressuuramazone Anky van Grunsven heeft in een column in De Telegraaf haar duidelijke mening gegeven over de Oostvaardersplassendiscussie. “Het wel of niet bijvoeden is slechts een lapje voor het bloeden. Net als het afschieten van dieren”, schrijft ze in een uitgebreid relaas.


De Oostvaardersplassen zijn een moerasgebied, dat is ontstaan na de droogleggen van de Flevopolders (1950-1968). Vooral voor vogels is dit een fijn leefgebied. In de jaren ’80 besloot Staatsbosbeheer van dit gebied een oerlandschap te maken. Daarom werden er konikspaarden en heckrunderen neergezet. Enkele jaren later kwamen daar ook edelherten bij. “Maar terwijl de vogels eruit kunnen vliegen”, schrijft Anky, “zitten de grote grazers achter hekken.”

Vergelijken


“Vergelijkingen met natuurparken als het Amerikaanse Yellowstone en het Poolse Woud van Bialowieza tonen precies waar de schoen wringt met de Oostvaardersplassen. Bizons, herten, elanden en zwijnen hebben in de buitenlandse parken natuurlijke vijanden zoals beren (Yellowstone), wolven, lynxen en vossen”, schrijft Anky. In deze natuurparken komen gemiddeld vier grazers per vierkante kilometer voor. In de Oostvaardersplassen lopen er ongeveer 260 dieren op diezelfde grootte. Dit laat volgens Anky de enorme omvang van het probleem zien.
‘Want zeggen dat dit de natuur is, dat kan echt niet’

Schrijnende gevolgen


“De gevolgen zijn al decennia lang schrijnend te noemen”, vervolgt Anky. Ze schrijft dat er in de jaren ’90 al werd gewaarschuwd dat er geen natuurlijke vijanden zijn voor de grote grazers, dat de dieren zich niet kunnen verplaatsen door de hekken, dat de aanwas van nakomelingen hard gaat en dat er standaard veel te weinig voedsel is. Hierdoor zijn er dit seizoen al meer dan 2000 dieren om het leven gekomen.

“Dit is de kern”, schrijft ze. “Het wel of niet bijvoeden is slechts een lapje voor het bloeden. Net als het afschieten van dieren. En als dat ook nog eens slecht gebeurt, ja, dan verplaatst de discussie zich dus in mijn ogen totaal de verkeerde kant op.”

Oplossingen


“We moeten realistisch zijn: het experiment met het oerlandschap is compleet failliet”, schrijft Anky. “Het liefst zie ik dat alle grote grazers worden weggehaald. Zolang dat niet gebeurt, moet er in ieder geval actie worden ondernomen om te zorgen dat we nooit meer in de situatie komen waar we nu in beland zijn.”

In haar column pleit Anky voor twee belangrijke maatregelen, namelijk geboortebeperking en vluchtroutes. Zolang de grote grazers niet uit het natuurgebied worden verwijderd moeten deze maatregelen er voor zorgen dat de hoeveelheid grazers per vierkante meter afneemt. “Want zeggen dat dit de natuur is, dat kan echt niet. Als je als mens besluit een experiment te starten, moet je blijvend verantwoordelijkheid nemen.”
Lees hier de hele column via Blendle

Bron: De Telegraaf

Loading...