esdoorn
esdoorn

Pas op voor esdoornvergiftiging!

Nieuws

De Vlaamse VRT besteedde er gisteren aandacht aan: esdoornvergiftiging bij paarden. Volgens de Vlamen ‘vallen de paarden bij bosjes’. Of, iets minder populair gesteld, sinds het begin van de maand wordt elke dag een paard met vergiftigingsverschijnselen binnengebracht. Opletten voor paardeneigenaren dus.


Esdoorns zijn erg giftig, ze veroorzaken atyptische myopathie. Atypische myopathie is een ernstige ziekte die de dood tot gevolg kan hebben. Tekenen van de ziekte zijn stijve spieren, koffiekleurige urine, een snelle of moeizame ademhaling en het paard zal moeite hebben om te blijven staan. De ziekte wordt veroorzaakt door de zaden (helikoptertjes) van de boom, dus niet door de blaadjes zelf.

Het VRT-programma volgt Amika, een vierjarige miniatuurpony, die met vergiftigingsverschijnselen wordt binnengebracht. Testen wijzen uit dat de pony inderdaad de esdoornvergiftiging heeft opgelopen. De vergiftiging kan niet worden bestreden met medicijnen, daarom krijgt Amika vocht toegediend en wordt ze goed in de gaten gehouden. Dat is het enige wat de dierenarts kan doen.

Professor Piet Degrez van de dierenkliniek van de Universiteit van Gent vertelt: “Deze ziekte komt vooral voor in de herfst, bij paarden die op de wei staan. De paarden kunnen de hele zomer op dezelfde wei hebben gestaan, maar pas vanaf de herfst ontstaan de problemen. De aandoening treedt heel acuut op: paarden kunnen ‘s ochtends nog gezond zijn en dan ‘s middags al heel erg ziek worden.”

Maar liefst driekwart van de paarden overleeft de vergiftiging niet. Meer weten over de esdoornvergiftiging? Uit onderzoek blijkt dat niet alle zaden van de esdoorn giftig zijn, hier vind je daar meer informatie over. Wil je weten voor welke bomen en planten je nog meer moet oppassen? Lees dan hier verder.

Het item van de VRT kun je hier bekijken.