150615356_ABFweb
150615356_ABFweb

Pas op voor eikels en groen eikenblad in de wei

Nieuws

Dit jaar dragen de eikenbomen heel veel eikels. Eikels (vooral groene) en groen eikenblad bevatten tannine. Deze stof kan bij paarden (en ook bij schapen, geiten en runderen) vergiftigingen veroorzaken.


Mochten in de komende maanden door buien of storm veel eikels in het land terechtkomen, dan is het verstandig om de paarden niet onder de eiken te laten grazen. Veel dieren vinden eikels lekker en eten rijpe eikels graag op.

Tekorten aan eiwitten en ijzer


Vroeger werden eikels gebruikt als veevoer, maar tegenwoordig niet meer. Eikels bevatten namelijk een hoog gehalte (7 tot 9 procent) aan tannine (looizuur). Tannine bindt in de darmen aan eiwitten en ijzer. Daardoor kunnen bij dieren tekorten aan eiwitten en ijzer ontstaan. Onrijpe eikels bevatten meer tannine dan rijpe eikels. In een omgeving waar veel eiken staan, kunnen plotseling veel (onrijpe) eikels in het weiland terechtkomen, waardoor de dieren toch in de gelegenheid komen om ervan te eten.

Vergiftiging door eikels


Na opname van grote hoeveelheden onrijpe eikels komen bij alle landbouwhuisdieren vergiftigingsverschijnselen voor die gepaard gaan met ernstige maagdarmontsteking. In lichte gevallen komen spijsverteringsstoornissen voor die gepaard gaan met verstopping en bloederige diarree.

Raadpleeg bij twijfel altijd direct de dierenarts.

Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren