acorn-192950_640
acorn-192950_640

Dit moet je weten over eikels en eikenblad

Nieuws

Vorige week publiceerden we een bericht van de Gezondheidsdienst voor Dieren die waarschuwde over eikels en eikenblad in de wei. Dit riep veel reacties op. Een aantal van jullie vroeg zich af of eikenblad en eikels wel echt zo giftig zijn. “Wij hebben al jaren een eik in de wei, dit gaat prima.” En: “Ook onze dierenarts vindt dat de paarden er niet zo ziek van worden? Zo raar!” Tijd om dit uit te zoeken. Bit sprak hierover met toxicoloog dr. Guillaume Counotte.



In hoeverre is eikenblad en zijn eikels nou écht giftig voor paarden?


Vooral vers eikenblad is giftig, maar dat is alleen een risico wanneer in de lente en zomer door storm takken worden afgerukt en de groene bladeren op de grond terecht komen. Eikels zijn vooral giftig als ze nog groene kleuren hebben: dan zijn ze nog onrijp en bevatten ze meer tannine (looizuur).

Wat is tannine en wat doet het met je paard?


Tannine (looizuur) kan verschillende effecten hebben bij paarden: het maakt dat de eiwitten van het paard niet meer goed werken. Dit uit zich het eerste in de darmen: darmschade, koliek. Maar in ernstige gevallen zijn ook de eiwitten van de nieren aangetast waardoor de nierfunctie wegvalt en het paard sterft.

Vormt de ene eik een groter risico dan een andere soort?


De ene eik heeft meer giftige stoffen dan de andere eik. De witte eik bevat de minste tannine. De rode eik gemiddeld en de zwarte eik het meest. Eikels bevatten namelijk een hoog gehalte (7 tot 9 procent) aan tannine.

Zit er verschil in giftigheid van groene of bruine eikels?


Groene eikels en groen eikenblad zijn nog onrijp. Vooral onrijpe eikels bevatten hoge gehalten aan tannine. Eigenlijk is het hetzelfde als bij aardappels: groene delen zijn schadelijker dan bruine delen.

Is vers eikenblad giftiger dan gedroogd eikenblad?


Ja, vers eikenblad is aantrekkelijk en giftig voor paarden. Gelukkig valt dit niet zomaar uit de bomen. Alleen bij storm (en dan vooral voorjaarsstormen) zijn gevaarlijk: dan kunnen takken en bladeren op de grond terecht komen.

Verschilt het per paard hoe veel té veel is? Waar hangt dit mee samen?


In principe zijn alle paarden gevoelig voor tannine. Maar er zijn verschillen: niet alle paarden hebben evenveel last ervan. Het hangt ook van de smaak van het paard af. Tanninen zijn bitter. Sommige mensen hebben liever melkchocolade, andere eten alleen chocolade met meer dan 80% cacao. Dit geldt ook voor paarden. Als een paard eenmaal de smaak van eikels te pakken heeft, is dit een risico voor het dier. De kans dat dit paard dan teveel eet en dan een vergiftiging oploopt, is erg groot.

Bron: Bitmagazine
111111493_ABFweb