151016036_ABFweb
151016036_ABFweb

Voorkom eikelvergiftiging

Nieuws

Het waait, het regent en de bladeren vallen van de bomen. De herfst heeft zijn intocht gemaakt. Met het vallen van de bladeren vallen er ook regelmatig eikels naar beneden in ons weiland of de paddock. De meeste paarden vinden eikels niet lekker, omdat ze erg bitter smaken. Dus als ze voldoende hooi en/of gras tot hun beschikking hebben, zullen ze deze nootjes niet eten. Maar er zitten helaas paarden tussen die uit verveling eikels gaan eten of die ze toch wel lekker vinden.


Tannine


Helaas zijn grote hoeveelheden eikels giftig voor paarden, vooral de ‘verse’ groene eikels. Het stofje wat de eikels en eikelbladeren giftig maakt, heet tannine. Deze beruchte tannines binden zich aan eiwitten en ijzer in de darmen van het paard. Doordat deze eiwitten gebonden worden, kunnen deze niet meer door de paardendarm opgenomen worden. Dit resulteert in een eiwit- en ijzertekort in het paard.


Symptomen


Andere symptomen die je paard kan vertonen zijn koliekverschijnselen, verminderde eetlust en sufheid. De urine van het paard kan een donkere kleur krijgen als gevolg van nier schade, de buik van het paard wordt gevoelig en bij zeer ernstige gevallen kan er bloederige diarree ontstaan. Doordat deze tannines de darmwand aantasten, kan het paard verstopt raken, darmontstekingen krijgen, bloedarmoede krijgen en/of maagzweren. Bij drachtige merries is er een verhoogde kans op abortus.


Diagnose en behandeling


Als jij je paard verdenkt van een eikelintoxicatie, bel dan snel de dierenarts. Door middel van een bloedonderzoek zal jouw dierenarts vast stellen hoe ernstig de vergiftiging is. Met een infuus worden de giftige stoffen uit het lichaam gespoeld. Zo nodig word je paard gelaxeerd om de verstopping te verhelpen. De heftigheid van een eikelintoxicatie kan erg verschillen per paard, helaas hebben sommige patiënten langdurige en intensieve veterinaire zorg nodig.  En ondanks alle zorgen kunnen sommige paarden zelfs overlijden aan de gevolgen van eikelvergiftiging.


Voorkomen van eikelvergiftiging


Het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat jouw paard mogelijk ziek wordt door eikels. Daarom hieronder wat tips om een eikelvergiftiging te voorkomen:


  • Zet gedeeltes van de wei af die grenzen aan eikenbomen.
  • Zorg ervoor dat paarden altijd voldoende kunnen grazen of ruwvoer kunnen eten.
  • Controleer water en voer bakken op de aanwezigheid van eikels en eikenbladeren.

Tekst: Annette Dijkstra, paardenarts bij de Hofstede
Bron: Bitmagazine.nl