blaadjes
blaadjes

Hmm, blaadjes!

Verzorging Opvallend Voeding

De herfst is niet alleen mooi, voor je paard zijn al die vallende blaadjes ook een heerlijke verwennerij. Aan de ene kant handig - scheelt jou weer heel wat gehark - maar kan het eigenlijk kwaad voor je paard?

“Of de blaadjes die bij jou in je weiland liggen giftig zijn, kun je zo één, twee, drie geen antwoord op geven”, aldus dr Mars van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). “Dat ligt namelijk aan het soort blad dat in je weiland ligt.”

Goed, dat betekent dus dat je de bomen om je weiland moet kennen. Dat is sowieso altijd handig, aangezien er best wel wat giftige planten zijn die je niet in de buurt van je weiland wilt hebben.

Esdoorn

“Esdoorns zijn erg giftig, ze veroorzaken atyptische myopathie“, vertelt Mars. Atypische myopathie is een ernstige ziekte die de dood tot gevolg kan hebben. Tekenen van de ziekte zijn stijve spieren, koffiekleurige urine, een snelle of moeizame ademhaling en het paard zal moeite hebben om te blijven staan. De ziekte wordt echter veroorzaakt door de zaden van de boom, dus niet door de blaadjes zelf. Maar het lijkt vanzelfsprekend dat die zaadjes gewoon tussen de blaadjes van de boom komen te liggen, geen boom die je in je wei wilt hebben dus.

Eik

Een andere giftige boom is de eik. “Eikenblaadjes en eikels blijven vaak liggen na een storm, en zijn giftig voor paarden.” Eikenbladeren en eikels bevatten een hoog gehalte aan tannine (looizuur), wat in de darmen bindt aan eiwitten en ijzer. Daardoor kan bij paarden een tekort aan eiwitten en ijzer ontstaan. Onrijpe eikels bevatten overigens meer tannine van rijpe eikels. Een paar eikels doen geen kwaad, maar een hand vol zorgt voor diarree, koliek en hoornverkleuringen.

Taxus

En dan heb je nog de taxus. “De taxus is erg giftig en zorgt vaak voor een onmiddellijke dood”, aldus Mars. De naalden en zaden van de altijd groene plant bevatten de gifstoffen taxine en taxicatine, die problemen veroorzaken voor ademhaling en bloedsomloop. De bessen van de plant zijn wel eetbaar. Het gif in de naalden zorgt voor een acute hartstilstand, bij een dodelijke hoeveelheid (100 - 200 gram) is het binnen een kwartier over. Wanneer een paard minder binnen krijgt, krijgt hij te kampen met maagdarmproblemen.

Maar wat als je geen bioloog of boomexpert bent? “Als je niet zeker weet wat voor blaadjes er op de grond liggen, kun je ze bij ons laten testen”, vertelt Mars. “Je kunt een blaadje afknippen en naar ons opsturen, dan kijken wij met wat voor boom je te maken hebt.”

Benieuwd naar nog meer giftige planten? Klik hier. 

Bron: Bit & Cap / Gezondheidsdienst voor Dieren

taxus