springen
springen

Conflictgedrag bij paarden in de topsport

Nieuws

Zelfs paarden in de topsport missen voorbereiding. Dat zeggen onderzoekers uit Polen en Ierland, die onderzoek hebben gedaan naar het conflictgedrag van 150 wedstrijdpaarden op het hoogste niveau van de wedstrijdsport.


Conflictgedrag is een reactie die dieren laten zien wanneer ze moeilijk om kunnen gaan met wat er fysiek of mentaal van ze gevraagd wordt. Paarden laten dit het meest zien in de vorm van weerstand in de omgang of tegen hulpen en tuigage. De FEI stelt in hun gedragscode voor paardenwelzijn dat paarden alleen training mogen ondergaan die overeenkomen met hun lichamelijke capaciteiten en hun niveau in de discipline. Voor de onderzoekers was dit de aanleiding om te bekijken of ze aan het gedrag van de paarden konden zien of dit ook het geval was.

Veel conflictgedrag, afhankelijk van oefening


De onderzoekers observeerden via televisiebeelden het gedrag van honderd springpaarden en vijftig dressuurpaarden, allemaal presterend op het hoogste niveau. Ze keken naar verschillende uitingen van conflictgedrag, naar verbanden tussen conflictgedrag en type oefening en verschillen tussen spring- en dressuurpaarden.

Elk paard liet conflictgedrag zien, waaronder schudden met het hoofd, de teugels uit de handen van de ruiter trekken, gapen en zwiepen met de staart. De aanwezigheid  van conflictgedrag was in beide disciplines over het algemeen hoog.

Verschil tussen springen en dressuur


De onderzoekers keken ook of er verbanden te zien waren tussen het gedrag en de oefening die op dat moment werd gevraagd. Bij springpaarden vergeleken ze het gedrag met het type hindernis en bij de dressuurpaarden keken ze naar de dressuuroefening.

Het meeste vertoonde gedrag onder de springpaarden was het uit de handen trekken van de teugels. Gebaseerd op het vertoonde conflictgedrag leken steilsprongen en combinatiesprongen het meest problematisch voor de paarden. Bij de dressuurpaarden was het meest vertoonde conflictgedrag zwiepen met de staart. De andere onderzochte gedragingen werden maar weinig vertoond. Het zwiepen met de staart werd duidelijk meer gedaan tijdens de moeilijkere oefeningen, bij de andere gedragingen werden geen verschillen gevonden.

Positie van het hoofd


De onderzoekers keken ook naar het percentage tijd dat elk paard had met een lage hoofd positie en de neus achter de verticale lijn. De dressuurpaarden werden vaker laag met het hoofd achter de loodlijn gereden dan de springpaarden. Als een paard laag werd gereden, was de positie van het hoofd ook vaak achter de loodlijn. De onderzoekers vonden echter geen verband tussen de positie van hoofd en het vertoonde conflictgedrag.

Onvoldoende voorbereid


De hoge mate van conflictgedrag kan betekenen dat veel paarden die presteren op het hoogste niveau toch niet voldoende voorbereid zijn op zulke wedstrijden. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van hun studie daarom in strijd met de richtlijnen van de FEI. Dit kan leiden tot welzijnsproblemen voor de deelnemende paarden.  Zij willen dan ook dat de omvang van het conflictgedrag en het voorkomen ervan verder wordt onderzocht.

Bron: Horsetalk / Journal of Veterinary Behavior