vliegtuig
vliegtuig

Hoe vliegen de olympische paarden naar Rio?

Nieuws

De Olympische Spelen komen steeds dichterbij. De ruiters, en natuurlijk ook de paarden, vertrekken binnenkort naar Rio. De meeste atleten stappen zonder problemen in een vliegtuig, maar met paarden gaat dat toch net even anders. Hoe reizen de Nederlandse olympische paarden eigenlijk naar Rio?


Aanstaande zaterdag vertrekken de eerste Nederlandse paarden richting Rio, dit zijn de paarden van het eventingteam. Zij vertrekken van het vliegveld in Luik (België). Na een vlucht van ongeveer elf uur, landen ze op het vliegveld Rio Galeão. Na de eventingpaarden volgen op maandag 1 augustus de dressuurpaarden. De springpaarden vertrekken op 6 augustus en als laatste vertrekken de para-dressuurpaarden op 3 september.

Wide stalls


De paarden worden in een soort grote kratten in het vliegtuig geladen en met twee paarden per krat gestald in zogenaamde ‘wide stalls’. De paarden zijn echter niet het enige wat in het vliegtuig vervoerd wordt. Ook zo’n 6000 kg krachtvoer en hooi, 4000 kg aan zadelkisten en andere materialen worden met hen vervoerd.

Makkelijke reizigers


De paarden van elk team krijgen hun eigen begeleider mee tijdens de vlucht. Voor de eventingpaarden van Tim Lips, Merel Blom, Alice Naber-Lozeman en Theo van de Vendel, is dit teamveterinair Emile Welling. “Het belangrijkste, zo weet ik nog van de Spelen in Sydney, is om de paarden goed aan het drinken te houden. Dat is het eerste vereiste”, aldus Emile. Verder vertelt hij ook dat paarden over het algemeen makkelijke luchtreizigers zijn. “Vervoer in de lucht is normaal gezien zelfs minder stressvol dan transport over de weg. Deze paarden zijn gewend aan transport, en nemen makkelijk plaats in van die ‘wide stalls’. Het kan wel spannend voor ze zijn als ze met de lift omhoog in het vliegtuig worden geladen. Zolang alles maar geleidelijk gaat, levert het geen problemen op. Dit geldt ook voor het stijgen en dalen. Bij een luchtzak of turbulentie kunnen ze wel wat onrustig worden. Indien nodig krijgen ze een kalmerend middel, maar dat gebeurt niet vaak.”

Deodoro Olympic Equestrian Centre


Het tijdstip van aankomst in Rio is belangrijk, zo vertelt Emile: “Peden Bloodstock, de officiële transporteur voor de Spelen, wil de paarden rechtstreeks van vliegtuig naar de vrachtwagen hebben. Het is dan midden in de nacht in Rio, waardoor ze in de vrachtwagen met weinig verkeershinder, zo snel mogelijk door de stad naar de stallen op Deodoro kunnen.” Na een rit van ongeveer drie kwartier, maken de paarden voor het eerst kennis met het hun tijdelijke huis op het Deodoro Olympic Equestrian Centre. De paarden worden gecontroleerd op ziektes, maar hoeven niet meer in quarantaine. De paarden zijn voor hun vertrek namelijk ook al gecontroleerd. “De paarden krijgen een paar dagen de tijd om te acclimatiseren en zullen worden opgevangen door hun vaste groom. De grooms vliegen vanaf Schiphol voor de ruiters uit. De ruiters verwachten we op zondag in Rio, waarna ze vanaf maandag weer wat kunnen trainen, en op zaterdag aan hun wedstrijd mogen beginnen”, vertelt Emile.

Jetlag


Of paarden ook last hebben van een jetlag is een vraag die vaak voorbij komt. Emile legt uit: “Bij dergelijke grote wedstrijden wordt er de eerste dagen niet getraind en kunnen de paarden acclimatiseren. We hebben alleen niet de methodieken om dan een jetlag te meten. De grooms en ruiters kennen hun paarden echter goed. Als de ruiters ze weer onder het zadel hebben, ervaren ze op dat vlak niet iets vreemds.”

Bron: KNHS