Neus
Neus Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Werkstress bij therapiepaarden

Welzijn Coaching Opvallend

Niet alleen mensen hebben last van stress door hun werk, ook paarden kunnen daar last van hebben. Dat heeft de Amerikaanse gedragsdeskundige Robin Foster onderzocht. Het gedrag van de ruiter was voornamelijk de oorzaak van stress, is een van haar bevindingen.

Eén derde van het stressgedrag bij alle paarden was het gevolg van teugeldruk, beendruk of onbalans in gewicht van de ruiter. Daarom adviseert ze om bij sommige ruiters hulpmiddelen te gebruiken die helpen in balans te blijven en extreme teugeldruk te verminderen. 

Ongewenste effecten

Ze zegt dat stress bij een paard dat wordt gebruikt voor therapeutisch rijden kan zorgen voor ongewenste effecten. Daarmee worden de voordelen van deze therapie verminderd en kan de veiligheid voor de kwetsbare ruiters in het geding komen.

Toch heeft Foster geen extreem gedrag geconstateerd tijdens haar onderzoek. Schrikkende of bokkende paarden heeft ze niet gezien. En in het algemeen heeft stressgerelateerd gedrag nauwelijks het rijden verstoord, concludeert ze. “Wanneer dit wel het geval was, kwam dat door typisch trage of gehaaste reacties op de aanwijzingen van de ruiter om sneller of langzamer te gaan of om af te wenden.”

Therapiepaarden hebben over het algemeen de eigenschappen dat ze goed gemanierd zijn, zacht van karakter, vergevingsgezind en meer van zulke kwaliteiten. Niet alle paarden die naadloos in dit profiel passen, kunnen de stress die gepaard gaat met het dragen van ruiters die mentale of lichamelijke problemen hebben verwerken.

De onderzoekster heeft naar paarden gekeken die vanwege hun gedrag niet meer werden ingezet voor hun werk. Daarnaast evalueerde ze stress en ontwijkend gedrag bij 21 paarden tijdens het opstijgen en bestudeerde ze 120 uur aan therapeutische rijlessen.

Ontwijkend gedrag

Robin Foster kwam tot de volgende ontdekkingen:

  • Vrijwel onopvallend gedrag als likken en kauwen, zwiepen met de staart, en de oren in de nek kwam in 46,5% van de gevallen voor als stress-gerelateerd gedrag
  • Iets meer dan een kwart (25,5%) van de geregistreerde gedragingen waren ontwijkend verzet, zoals traag, gehaast of onjuist reageren op veranderingen in snelheid of richting. Dit had het meeste invloed op de rij-oefeningen.
  • Gedragingen als weglopen, uitbreken, hoofdschudden en bijten kwamen vaak voor tijdens het opstijgen. Dat bracht niet alleen gevaren met zich mee, maar zorgde ook voor vertraging tijdens de lessen.
  • Paarden die al langer meeliepen, leken minder stressgedrag te vertonen. Foster heeft daar twee theorieën voor bedacht: ten eerste dat deze paarden in het algemeen fysiek en emotioneel veerkrachtig zijn, en ten tweede dat de paarden met meer stress en angsten ten gevolge van dit werk logischerwijs minder lang worden aangehouden.
  • Paarden die langer meeliepen in het programma leken voornamelijk ontwijkend verzet te vertonen.

Bron: Thehorse.com