mijn paardendroom in colombia
mijn paardendroom in colombia

Mijn paardendroom in... Medellín, Colombia

Nieuws

Candace Spoor woont sinds acht jaar in Colombia met haar paarden en gezin. “Mijn man wilde graag terug naar Colombia. Ik stond er voor open, zolang de paarden maar mee mochten.”


Acht jaar geleden vertrokken Candace en haar man naar Colombia. “Mijn man is in Colombia geboren, heeft heel zijn leven hard gewerkt en wilde altijd graag terug en hier een eigen boerderij beginnen. Ik stond er voor open om te vertrekken, maar dan wel als de paarden mee konden.” Candace en haar man gingen er al een paar keer op vakantie en alles voelde goed voor het stel en hun twee kinderen.

Springsport


Het gezin kocht een kavel van zes hectare in Colombia en verhuisden hun paarden. “We bouwden zelf onze stallen en twee bakken: één van honderd bij drieëndertig meter en de andere is een zestig-bij-twintigbak.” Inmiddels heeft Candace één eigen Fries en wat springpaarden in de stallen staan. “Mijn elfjarige zoon Gabriël is erg succesvol in de springsport. Hij springt thuis al 1.10 meter maar omdat hij nog geen twaalf is mag hij nog niet mee doen aan de Pan-Amerikaanse spelen in Argentinië. Volgend jaar gaan we deze droom waar maken.”

Dressuur


Zelf rijd Candace met haar Fries op het niveau van ZZ-dressuur. “Maar met een Fries worden de galopwissels wel lastig, dus ik ben in Nederland op zoek naar een goed paard om hier in de dressuur uit te brengen.” Naast het rijden heeft Candace een dagtaak aan het onderhouden van het terrein en de paarden. “We reizen veel met de paarden naar wedstrijden. Het is vaak racen, want niet al onze paarden staan momenteel aan huis. We zijn namelijk stallen aan het bijbouwen en het gras is net ingezaaid. Omdat de regentijd net geweest is, kunnen we nu pas weer goed aan de slag. Momenteel werken we aan een goede drainage van de bakken en een mooie omheining op het erf.”

Plannen


Candace heeft dan ook grote plannen met de boerderij. “We willen een manege beginnen. We zijn druk bezig met het inkopen van materiaal zoals balken en ik heb zelf altijd lesgegeven aan beginnende ruiters. Bovendien komen de Colombianen graag bij ons kijken of ze stallen hun paarden bij ons. Wij komen uit Nederland en pakken alles toch net even wat anders aan en dat trekt mensen.” De springsport leeft in Colombia veel meer dan de dressuursport. “Maar ik wil de dressuur hier ook leven inblazen.  Ik wil zelf hier een goed paard uitbrengen op wedstrijden, goede paarden uit Nederland over laten komen en uiteindelijk ook gaan fokken. Zo ben ik nu aan het kijken voor een goede merrie die matcht met mijn hengst.”

Droom


“Het mooiste moment van de afgelopen acht jaar was het moment dat we de kavel vonden waar we altijd van droomden. Je staat daar, je ziet het en zegt: oké hier gaat het gebeuren. Je regelt machines en bewerkt de kavel, je maakt je droom waar en kunt zeggen: dit land is van mij. En dat dan daar ook je eigen zoon opgroeit en hier een professionele springruiter wordt. Over tien jaar zie ik dan ook dat mijn zoon hier aan de leiding is en dat hij hier naam heeft.”

Leef jij ook je paardendroom in het buitenland? Of kijk je terug op een bijzondere tijd? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw verhaal in deze wekelijkse rubriek! ‘Mijn paardendroom in…’ komt iedere dinsdag online.

mijn paardendroom in colombia