Adelinde Cornelissen portret
Adelinde Cornelissen portret

Bit Talentendagen: Adelinde beantwoordt vragen (2)

Nieuws

In aanloop naar de Bit Talentendagen geeft dressuuramazone Adelinde Cornelissen antwoord op jouw vragen. Wat de Bit Talent van het Jaar verkiezing precies inhoudt, lees je hier. Deelnemers Thomas en Angel mailden onderstaande vragen, zodat ze straks op 3&4 januari goed beslagen ten ijs komen. Heb jij ook een vraag aan Adelinde? Mail Bit@eisma.nl.


Hallo,

Ik heb een Sandro Hit merrie, met een super stap en galop! Haar draf is iets minder... ze vindt het heel moeilijk om daarin te verruimen. Heeft u een aantal tips om daaraan te werken?

Met vriendelijke groet,
Thomas Doolaeghe

Goedemorgen Thomas,

Als je een paard hebt met een super stap en galop ben je al een heel eind op weg! De draf van een paard kan je namelijk best goed verbeteren. Het is ook niet belangrijk dat je een paard hebt die ontzettend groot draaft. Dan is het later veel lastiger om ook nog naar piaffe te kunnen... Wel moet je natuurlijk oefenen om je paard ook te laten verruimen. Begin met tempowisselingen. Probeer tijdens het voorwaarts rijden te zorgen dat je paard het gewicht op zijn achterbenen houdt (de verbinding en het gevoel in je hand moet hetzelfde blijven als je naar voren rijdt). Brengt je paard het gewicht wel naar voren, dan schakel je weer terug. Als je dit veel herhaalt, zal je paard steeds langer in balans kunnen blijven als je naar voren schakelt en zal dan ook meer gaan verruimen.

Vel plezier! Zie je op de Bit Talentendagen!

[hr]

Hallo
Ik heb ook een vraagje, ik doe met mijn zesjarige Sandreo ruin mee aan de Bit Talentendag. Maar hij heb soms is hij zo lastig en strek in de aanleuning waardoor ik heel moeilijk kan doorzitten heb u hier misschien handige tips voor? En op wat voor manier moet ik gaan rijden gewoon een proef of word er gezegd wat ik moet doen ?
Groetjes Angel

Hallo Angel,

Ik kan me voorstellen dat wanneer je paard soms sterk is in de aanleuning, dat jij niet zo makkelijk kan doorzitten. Misschien kun je beginnen met het rijden van veel overgangen terug naar stap en dan weer aandraven, zodat je paard wat losser wordt aan de voorkant. En in die stukjes draf, kan je natuurlijk doorzitten. Zodra je voelt dat je paard jou voorover ‘trekt’, maak je weer een overgang terug naar stap of naar halthouden. Tijdens de Bit Talentendagen hoef je geen proefje te rijden. Tijdens de eerste ronde wordt er gevraagd om een aantal dingen te laten zien... Kom je een ronde verder, dan bepaal je zelf je eigen lijnen en laat je zien waar je mee aan het werk bent met je paard/pony.

Succes met oefenen!

Groetjes,
Adelinde

Lees hier alles over het Bit Talent van het Jaar!