141027002_ABFweb
141027002_ABFweb

Vrouwelijk ruitervolk

Nieuws

De amazonen. Het zou gaan om een volk dat enkel uit vrouwen bestond. Vrouwen die ongelofelijk veel op de rug van hun paarden te vinden waren. Maar wat weten we over deze paardrijdende krijgers? Hebben ze echt bestaan?



Wie waren de amazonen?


De amazonen waren vrouwen die samen een volk vormden. Een ruitervolk, welteverstaan. De amazones zijn bekend uit Griekse verhalen. Veel mensen geloven dat het om mythes gaat. Als de amazones hebben bestaan, waren het dappere krijgers. Ze vochten vooral met pijl en boog, die ze vanaf hun paarden hanteerden.

Bijzondere band met het paard


De amazonen hadden volgens de verhalen een bijzondere band met hun paarden. Natuurlijk waren ze veel te vinden op de ruggen van hun paarden. Het verhaal gaat dat zij de eerste mensen waren die het paard getemd kregen. Hun bekwaamheid als zeer goede ruiters wordt dan ook in verschillende mythen beschreven. Hun kracht, instinct en lenigheid zouden van de amazonen perfecte ruiters hebben gemaakt. Zulke goede zelfs dat een amazone zelfs achterstevoren op haar paard nog net zo nauwkeurig kon schieten als ze het paard kon laten draven. Veel amazonen hadden namen waarin het woord ‘hippos’ (Grieks voor ‘paard’) was verwerkt. En hun kinderen zouden melk hebben gedronken van de merries. En als het einde daar was, werden amazone en paard samen begraven.

Bestonden de paardrijdende vrouwelijke krijgers echt?


Volgens Jeannine Davis-Kimball, een Amerikaanse archeologe, hebben de legendarische amazones echt bestaan. Een paar jaar geleden vond ze in het zuiden Van Rusland en de Oekraïne een aantal grafheuvels waarin vrouwen lagen begraven. Er lagen geen sieraden en dergelijke in het graf, hetgeen wel normaal was in die tijd. In plaats daarvan vond men volledige wapenrustingen in de grafheuvels. Ook werden skeletten van vrouwen gevonden. Deze skeletten hadden opmerkelijke afwijkingen: de dijbenen waren gebogen en het stuitbeen was samengedrukt. Dit duidt erop dat de skeletten van vrouwen waren die veel paardreden. De archeologie trok de conclusie dat het hier om krijgers moest gaan. Om de amazonen, welteverstaan.

Veel collega’s van Davis-Kimballs vinden dat ze te hard van stapel loopt. Waar zijn bijvoorbeeld de sporen van verwondingen? Die zouden krijgers toch moeten hebben. En het bewijs dat de amazonen op vaasschilderingen staan, is ook geen bewijs voor hen bestaan. De Grieken kunnen net zo goed mythische figuren op de vazen hebben afgebeeld.

Er doen veel verschillende verhalen de ronde over de amazonen. Wat weet jij over dit vrouwelijke ruitervolk?


Bronnen: Wikipedia.org, Dier-en-natuur.infonu.nl, Archeologieonline.nl.