170824122_ABFweb
170824122_ABFweb

3 Tips om een betere ruiter te worden

Nieuws

Als je wilt leren paardrijden is het ten eerste belangrijk om les te nemen. Dan leer je welke voorwaarden er zijn om een betere ruiter te worden. Instructrice van manege De Roosberg in Bavel, amazone, jurylid en tevens paardenmasseur Margaret de Geus-Heitman vertelt waar zij op let in 3 tips.


“Allereerst moet een ruiter zich kunnen verplaatsen in een paard. Snap dat als iemand aan een van jouw armen hangt terwijl jij moet hardlopen, je scheef wordt getrokken. Dat zorgt vervolgens weer voor kwalen of andere problemen”, zegt Margaret. Daarom gaat tip 1 over je balans.

1. In balans zijn en meezitten


“Ik leg ruiters die bij ons komen paardrijden, of het nou een beginnende ruiter is of een wedstrijdruiter, uit waarom het zo belangrijk is om mee te zitten met de bewegingen van je paard. Als een ruiter scheef op zijn paard zit, hoe kan hij dan van het paard verwachten dat het rechtuit loopt? Daarom vinden wij zitlessen belangrijk, niet alleen voor de balans van de ruiter, maar ook om vertrouwen te krijgen. Daarnaast adviseren wij ruiterfitness, voornamelijk om de rompstabiliteit, balans en coördinatie te bevorderen. Want je kan pas echt gaan paardrijden als je onafhankelijke zit een beetje voor elkaar is.” Voor een betere coördinatie heeft Margaret ook een tip: “Probeer alle handelingen die je doet ook eens met je andere hand dan je voorkeurshand, zoals tandenpoetsen. Als je wil dat je paard recht loopt, moet je zorgen dat je zelf ook recht bent.”

2. Trek de aandacht van je paard


“Als jij been geeft en je paard gaat niet vooruit… wat moet je dan doen? Afstappen? Dat is misschien wat extreem gebracht, maar als jij drijft en er gebeurt niets, maak er dan gebruik van dat een paard een vluchtdier is. Geef wat duidelijker been om het paard wakker te schudden. Daarmee zeg je: ‘Hallo, hier ben ik!’ Het paard moet daar op reageren. Als jij door je paard genegeerd wordt, ben je eigenlijk niet aan het rijden. Dan ben je aan het meeliften. Je moet dus de aandacht van je paard opeisen en bij je zien te houden.”

3. Stippel je koers uit


“Alle lijnen die je wil rijden, moet je van tevoren uitstippelen. Daarom is het ook zo belangrijk om de hoek goed door te rijden. Het paard gaat toch wel de bocht om aan het einde van de rijbaan, maar je hebt pas controle als jij hem zelf verder de bocht in kan sturen. Kijk, als mensen beginnen met paardrijden, rijden ze eerst achter elkaar aan in een groepsles. We maken dan gebruik van het kuddegedrag van het paard, zodat de ruiter eerst op zijn eigen balans kan letten. Als we ruiters leren sturen, moeten ze weten dat een paard niet altijd zijn neus achterna loopt. Hij kan ook rechtuit lopen, terwijl hij opzij kijkt. We willen dat ruiters leren sturen met lichaamstaal en dat ze de schouders van het paard kunnen sturen.”

Tot slot


,,Als je bovenstaande allemaal voor elkaar hebt, ben je geen beginner meer. Je kunt dan je paard dingen gaan leren, maar zorg ook dat je paard snapt wat je bedoelt. Mede daarvoor is het goed om lessen te blijven nemen. Een instructeur kan je helpen met dingen uit te leggen.”

Bron: Bitmagazine.nl