140505151_ABFweb
140505151_ABFweb

Feiten over letsel in de paardensport

Nieuws

Paardrijden is niet zonder risicio’s, dat weten we allemaal. In principe geldt dat voor iedere sport, maar bij paardrijden speelt naast jouw eigen gedrag en dat van de mensen om je heen, ook het gedrag van je paard een rol in de veiligheid. Vallen, dat kan echt iedereen gebeuren, hoe voorzichtig je ook bent. Gelukkig zijn de risico’s met de juiste preventiemiddelen wel iets te verkleinen. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde deed onderzoek naar preventie van letsels in de paardensport en trekt de volgende conclusies. Kende je deze feiten over letsel in de paardensport al?



Feiten over letsel in de paardensport







  • Ieder jaar komen in Nederland 9900 ruiters op de Spoedeisende Hulp door een val, beknelling of ander ongeval tijdens het paardrijden.

  • Van die 9900 ruiters wordt 17% opgenomen in het ziekenhuis. Dat is veel, want gemiddeld moet 6% van de patiënten met een sportletsel in het ziekenhuis blijven.

  • 40% van de ruiters die in het ziekenhuis wordt opgenomen, zijn jonge amazones tussen de 10 en 19 jaar

  • Jaarlijks lopen zo’n 70 ruiters ernstig schedelhersenletsel op. Kinderen zijn extra kwetsbaar voor hoofdletsel, omdat bij kinderen het hoofd in verhouding tot de rest van hun lichaam groter is, waardoor zij bij een val vaker op hun hoofd terechtkomen. Uit het onderzoek van NTVG blijkt, net als uit andere studies, dat het dragen van een cap duidelijk bijdraagt aan het voorkomen van en het verminderen van de ernst van letsel in de paardensport. Lees hier nog meer redenen waarom je altijd een cap moet dragen en acht slechte redenen om geen cap te dragen.

  • De meeste letsels in de paardensport zijn letsels aan de romp en de heupen, benen en voeten. Bijvoorbeeld letsel aan de wervelkolom of onderrug. Bodyprotectors beschermen in veel gevallen wel, maar kunnen torsoletsel (nog) niet altijd voorkomen.

  • Letsel van de voet is meestal het gevolg van een beklemming in de stijgbeugel. Veiligheidsstijgbeugels en goede schoenen/laarzen zijn daarom heel belangrijk.

  • Het gebruik van een airbagvest is nog redelijk nieuw in de paardensport en de effectiviteit hiervan is nog niet voldoende onderzocht.


Ben jij weleens bij een dokter beland na een ongeval met of bij je paard?






Bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8624