160317113_abfweb
160317113_abfweb

Paard kiest: deken op of af?

Nieuws

Een echt pratend paard, zoals tv-ster Mr. Ed, zal nooit bestaan. Toch kunnen paarden met ons communiceren. Onderzoekers toonden aan dat paarden door middel van symbolen kunnen communiceren met mensen. Door met hun neus een symbool aan te wijzen op een scherm, konden paarden laten weten of ze hun deken op of af wilden.


Op het scherm waren drie pictogrammen afgebeeld, die stonden voor het wel of niet dragen van een deken. De paarden hadden de keus tussen ‘geen verandering’, ‘deken op’ of ‘deken af’. Waar eerder de eigenaren deze keuze voor de paarden maakten, bleken de paarden dit prima zelf te kunnen. Wetenschappers hebben voor dit onderzoek met 23 paarden van verschillende rassen gewerkt. De 23 paarden uit het onderzoek hebben het systeem in gemiddeld tien dagen geleerd. Vervolgens werd het systeem in verschillende weersomstandigheden getest.

Bewuste keuze
Volgens de wetenschappers kozen de paarden de symbolen niet willekeurig, maar maakten ze hun keuzes aan de hand van het weer. Bij regen, kou en wind wilden de paarden een deken op, of kozen ze voor ‘geen verandering’ als ze al een deken op hadden. Bij zon werd daarentegen voor ‘deken af’ gekozen.

Consequenties
De resultaten van dit onderzoeken bewijzen volgens de wetenschappers dat paarden de consequenties van hun keuzes begrijpen, en hopen dat andere onderzoekers deze methode vaker gaan toepassen. Paarden kunnen zich met dit talent bij een korte lijst van andere diersoorten voegen, waaronder een aantal primaten, dolfijnen en duiven.

Bron: Sciencemag

 
070311383_abfweb