141215167_ABFweb
141215167_ABFweb

Tip Nella Bijlsma: zorg voor goed management rondom het paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van springamazone Nella Bijlsma.

[caption id=”attachment_29962” align=”alignright” width=”300”] Nella Bijlsma[/caption]“Als je paard geen stijgende lijn vertoont in de training, waar ligt dat dan aan? Je blijft hangen op een bepaald punt en denkt gefrustreerd: ‘Waarom gaan we niet vooruit?’ Loop dan alles na en zorg dat je het management rondom je paard goed voor elkaar hebt. Denk aan een goede huisvesting, goede verzorging, een goed voerbeleid, uitdagende training, een goede dierenarts, tandarts en hoefsmid (en misschien fysiotherapeut of osteopaat), veel afwisseling en voldoende vrije tijd buiten voor je paard.
Misschien komt je paard te weinig buiten en vertoont hij daardoor ‘vervelend gedrag’. Of je voert in verhouding te veel krachtvoer, waardoor je paard explosiever kan worden. Een kleine verandering kan grote gevolgen hebben. Ken je paard en wees alert op veranderingen.

Ook afwisseling in de training is van groot belang: blijf je paard uitdagen. Een keer longeren, dan eens springen, de volgende dag dressuurtraining, dan weer eens een buitenritje en ook een keer naar een andere locatie. Zorg ook dat je paard naast het trainen voldoende buiten komt. Ook in de winter. Als het land het toelaat: gewoon een regendeken op en lekker naar buiten!

Ook goed en voldoende ruwvoer is van groot belang. Ik voer kleine porties krachtvoer en genoeg ruwvoer, zodat de spijsvertering van je paard de hele dag bezig blijft. Zorg voor een goed voerbeleid met regelmaat en vaste tijden. Dit zorgt voor veel rust bij de paarden.

Kijk daarnaast ook naar jezelf. Stel jezelf vragen als: ‘Wat kan ik verbeteren?’ en ‘Ben ik zelf wel fit genoeg?’. Bezoek eens een sportfysiotherapeut en ga in overleg wat je kunt doen om je conditie te verbeteren. De een zal bijvoorbeeld meer baat hebben bij zwemmen en de ander bij fietsen of lopen. De fysio kan je wijzen op jouw beperkingen, spiertechnisch of conditietechnisch.”

“De pen geef ik door aan Esther de Melker, erkende paardendierenarts met als specialisatie gynaecologie en voortplanting bij het paard.”
nella