Vrije beweging
Vrije beweging

Tip Anne van Olst: Zorg voor zoveel mogelijk beweging voor je paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuuramazone Anne van Olst.

[caption id=”attachment_54847” align=”alignright” width=”413”] Anne van Olst[/caption]

“Als je mij vraagt om een tip te geven aan alle ruiters (zowel recreatief als sport/wedstrijd) is het: zorg voor zoveel mogelijk beweging en aandacht voor je paard. Zorg voor mentale en fysieke afwisseling. Het welzijn van het paard moet bovenaan je prioriteitenlijst staan. Want zonder welzijn heb je geen ‘happy’ paard en kun je geen resultaten van je paard verwachten.


Om de gezondheid optimaal te houden, probeert iedereen zijn/haar paard zo goed mogelijk te verzorgen. We besteden aandacht aan voeding, verzorging, dierenarts, hoefsmid, tandarts, etcetera, maar  het belangrijkste wat wij ze kunnen geven is: genoeg beweging!


Voldoende beweging is van groot belang om je paard gezond en gelukkig te houden. Ook draagt beweging bij aan een goede doorbloeding van zowel de benen als de rest van het lichaam. Doorbloeding zorgt ervoor dat voedingsstoffen worden aangevoerd en afvalstoffen worden afgevoerd. 


Je paard alleen uit zijn stal halen om te trainen is zeker te weinig om aan de dagelijkse hoeveelheid beweging te komen. Ik wil adviseren om je paard minimaal twee keer per dag uit zijn stal te halen, met een streven naar drie keer. Dat kan zijn om te trainen, weidegang of voor een goede poetsbeurt. Geef je paard zoveel mogelijk aandacht.


Zet je jouw paard liever niet in de wei, maak dan gebruik van een paddock, ga een stuk met je paard aan de hand stappen of laat je paard aan de hand grazen. Daarnaast zijn trainen, longeren en het gebruik van een stapmolen manieren om je paard beweging te geven. 


Onze paarden komen minimaal drie keer per dag uit de stal. Ze worden getraind, gelongeerd of gaan op de loopband. Daarnaast maken we voor onze paarden gebruik van de paddock, de weide, de stapmolen en de aquatrainer.


Minimaal één keer in de week maken we met onze (wedstrijd) paarden bosritten. Ook dit doen wij om de paarden ‘happy’ te houden, een stukje ontspanning.


Een gezond en happy paard draagt bij aan een betere prestatie!”


“Ik wil de pen doorgeven aan Charlotte Fry. Zij is net 20 en heeft al internationaal U25 gewonnen. Een hardwerkende meid met toptalent!”

Anne van Olst