120501208_ABFweb (1)
120501208_ABFweb (1)

Tip Fleur Steringa: geef je paard en jezelf de tijd

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van Fleur Steringa, een talentvolle jonge springamazone die volgend jaar internationaal wil gaan rijden.

[caption id=”attachment_31291” align=”alignright” width=”300”] Fleur Steringa[/caption]“Ik rijd vanaf mijn zesde jaar en heb altijd veel jonge of onervaren pony’s gereden. Sinds kort heb ik ook een onervaren paard. Ik heb met mijn pony’s en paarden altijd heel lang de tijd genomen om overal aan te wennen. Door rustig aan te doen leren ze ook meer.

De volgende stap


Naar mijn mening moet je je paard eerst dressuurmatig goed voor elkaar hebben, voordat je de springring in kunt gaan. Vooral met jonge paarden moet je de tijd nemen en niet denken: ‘Jeej, ik heb tien winstpunten en mag promoveren!’. Geef je paard en jezelf de tijd om te groeien. Je paard kan het misschien allemaal wel en springt alles braaf, maar hij moet het ook allemaal kunnen verwerken. Overleg samen met je instructeur wanneer jij en je pony of paard klaar zijn voor de volgende stap.

Basis goed voor elkaar


Neem de tijd en overhaast niets. Je ziet op concours best vaak mensen met een jonge of nieuwe pony in de B. Daarna zie je ze al heel gauw in het L en uiteindelijk gaat het mis. De pony’s willen niet meer springen en weigeren vaak, of ze halen in de dressuur hun punten niet meer. Dit komt doordat de basis niet in orde is en ze eigenlijk een stap terug moeten nemen. Zorg dat je je pony goed voorwaarts en fijn nageeflijk hebt en geef hem de tijd om sterker te worden. Het kost wat tijd, maar die tijd haal je later dubbel en dwars in. Zo maak je het jezelf en je pony of paard makkelijker!

KNHS


Ik vind het wel een nadeel dat als je meerdere startkaarten hebt je sowieso moet promoveren. Je hebt geen keus. De KNHS zou hier best wel eens flexibeler mee om kunnen gaan en kijken naar de leeftijd van de pony’s en paarden.”

“De pen geef ik door aan Iris Vinkx, zij brengt veel paarden uit voor eigenaren en heeft IBOP gereden. Ze heeft stage gelopen bij onder meer Hester Klompmaker, Sander Marijnissen en Jelmer Chardon.”
10390559_673117039467694_6626383302476282062_n (1)